9- TİB İzciliği İçinde Nitelikli Büyümek Üzerine

Evrensel İzciliğin temel amaçlarından biri de topluma yardımcı ve yararlı olmaktır. TİB de bu amaçlar doğrultusunda oluşturuldu. Sosyal projeler tabanlı izcilik çalışmaları geliştiren TİB kuruluş olarak bizatihi, Şubat 2012'den Temmuz 2014'e kadar üzerinde son derece titizlikle geliştirilmiş bir projenin sonucudur. Bugün de aynı hassaslıkta çalışılmakta ve çeşitli uygulamalar yapılmaktadır.

TİB içinde de, üyesi bulunduğumuz uluslararası organizasyon olan WOIS içinde de, İzcilikte nicelikten daha çok nitelik önemlidir. TİB tüzüklerinin uluslararası kurumlarla son derece uyumlu olması ve TİB İzciliğinin uluslararası mecrada kolaylıkla kabul görmesi bir rastlantı değildir. TİB gücünü üye derneklerinden, aktif izci ve izci liderlerinden alır. Türkiye'de 1912'den bu yana gerçek izcilik yapanlar bulunsa da büyük çoğunluk tören izciliğinden öteye gidememiştir. Oysa TİB'nin kuruluşundan bugüne geçen 3 yıl zarfında üye derneklerimiz onlarca nitelikli faaliyete imza atarak topluma yardımcı ve yararlı olmuş, yurt ve dünya genelinde bir farkındalık yaratmıştır.

2012'te bir avuç izci liderinin girişimiyle başlatılan kuruluş çalışmaları, 2014'te yaklaşık otuz izci liderinin aktif katılımıyla TİB'nin kurulmasına ve bir yıl içinde de yaklaşık 500 izci ve 100 izci lideri sayısına ulaşarak âdeta Türkiye İzciliğinde bir patlama yaratmıştır. 2015'te sayısal olarak elde edilen 632 kişilik TİB izciliği, 2016'da izci kazanmaya yönelmiş ve izcilerini çoğaltarak üçüncü yılında yurt genelinde kayıtlı 5423 izci ve izci lideri sayısına ulaşmıştır.

TİB Yönetimi, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında, TİB'ye girmek için başvuran eski kuruluş tarihli derneklerin bir kısmını beklemeye almıştır. Zira, sportif izcilik federasyonuyla FETÖ bağlantısı sebebiyle ilişkisi kesilen özel ve tüzel kişiliklerin bu dernekler üzerinden TİB'ye girmelerinden endişe edilmiştir. BİMER üzerinden yapılan sorguda ise sportif federasyonla ilişkisi kesildiği sportif federasyon başkanlığı tarafından beyan edilen 1246 izci liderinin isim listesine ulaşılamamıştır. Kaldı ki, izcilikte lidere sadakat önemlidir ve bu sebeple, 1246 izci liderinin çalıştırdığı ünitelerdeki izcilerle beraber bu sayının on binlere ulaşması olasıdır.

TİB Yönetimi bundan böyle kendi içinde büyümeye karar vermiştir. Ancak nicelik olarak büyümenin yanında nitelik olarak büyümek de TİB için son derece önemlidir. Yapılan eğitimlerle TİB üyesi dernekler içinde 100'den fazla yeni izci lideri kazanılmış, bu kardeşlerimizin izcilik konusunda her yönüyle donatılmalarına özen gösterilmiştir.

TİB İzci liderleri genel olarak yüksek okul mezunu ve 40 yaş altındadır. Bunun sebebi başından bu yana genç yaştaki izci liderlerinin dinamik yapısını korumamız ve öne çıkarmamızdır. Yönetim olarak, TİB'nin Evrensel İzcilik niteliklerini kaybetmeden ve sağlıklı olarak büyümesinin yegâne yolunun bu olduğunu öngörüyoruz.

TİB üyesi olmayanlar pek bilmeseler de, TİB yapılanmasında, izci liderlerinin eğitim seviyesi ve yaşları ile TİB derneklerinin edinebilecekleri en fazla izci sayıları konusunda belirli kotalar vardır. Örneklemek gerekirse; bir izci ünitesi en fazla 24 izciden oluşabilir. Bir izci grubu ise en fazla 5 üniteye sahip olabilir. Yine aynı dernek içinde 2 ayrı izci grubu bulundurulamaz. Belirlenen bu kotaların aşılması yeni bir ünite ya da grup/dernek kurma sürecini beraberinde getirir. Belirtilen kotaları aşan dernekler bir sonraki sezona kendi içlerinden çıkaracakları yeni dernekler ile TİB içinde yer alabilirler. Derneklerin ve izci ünitelerinin verimli çalışması bağlamında belirlenen kotaların yer yer aşıldığı görülmektedir. Bu sebeple, özellikle büyük kentlerdeki üye derneklerimizin bölünmesi ve kendi içlerinden yeni dernekler çıkarması gündemimizdedir. Tabii olarak, diğer bir taraftan da TİB bünyesinde üyemizin olmadığı illerimizde geçmişteki faaliyetleri ile kendini ispatlamış izci liderleriyle çeşitli temaslar kuruyor ve yeni izci dernekleri kurulması yönünde özendirici oluyor, yol gösteriyoruz.

TİB derneklerinde izci lideri olarak görevlendirilecek kişilerin yüksek okul mezunu olması da TİB'nin nitelikli izcilik anlayışında son derece önemli bir kıstastır. Bir ünitede görev alacak izci liderleri ve izcilik gönüllüleri en az lise mezunu olmak durumundadır. Ayrıca yüksek okul mezunlarının, sayısal açıdan, lise mezunlarından daha fazla olması da ünitelerin TİB'ye kaydında önemle gözetilmektedir.

Bir diğer kıstas ise liyakattir. Bu nedenle ünitelerde sorumluluk alacak izci liderlerimizin öz geçmişleri istenerek geçmişteki izcilik yaşantıları ve sahip oldukları sertifikalar TİB'nin ilgili kurulu tarafından arşivlenir. Böylelikle kimin hangi aşamada görev alabileceği titizlikle saptanır. Öte yandan genç ve tecrübesiz izci liderlerimizin de, liyakat sahibi izci liderlerinin yanında görevlendirilerek işleyişi iyice öğrenmeleri ve tecrübe edinmeleri sağlanır.

Herkes bilir ki en fazla sertifikaya sahip olmak, sorumluluğu alınan bir işin en iyi şekilde yerine getirileceği anlamına gelmemektedir. Bu nedenle, sorumluluk ve görev dağıtımlarında her zaman, en az iki liyakat sahibi kişi ve yeterince yardımcı izci lideri belirlenmektedir. Yine TİB içinde edindiğimiz tecrübelerin ışığında her konuda sürekli iyileştirme çalışmaları yapılmakta, birlikte ve uyumlu çalışmaya azami önem verilmektedir.

TİB bünyesindeki dernek ve üniteler yaptıkları her çalışmada planlamaya, işleyişe ve raporlamaya itina gösterir. Görev ve dağılımları ve izci liderlerinin sorumluluk alanları önceden belirlenir, onaylanır. Faaliyetlerin işleyişi TİB Yönetimi tarafından atanmış gözetmenlerce takip edilir ve ilgili TİB Kuruluna günü gününe rapor edilir. Böylece işleyişte herhangi bir aksaklığa sebep olan/olabilecek kişi ve gelişen/gelişmekte olan olaylar en çok 24 saat içinde önlem alınarak giderilir, karşılaşılan önemsiz aksaklıklar ise yeni yapılacak faaliyetlerde mutlaka giderilir. Tüzüklerimize ve yönetmeliklerimize göre; üye derneklerimiz tarafından zamanında planı yapılmayan, sorumluları belirlenmeyen, gözetmenleri TİB Yönetimince atanmayan, faaliyet raporu süresi içinde düzenlenmeyen faaliyetlerin yapılmaması, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir başka gündem konusudur. Üye derneklerimizin bu konuya aynı hassasiyetle yaklaşacaklarını umut ediyoruz.

TİB, ülkemizde alışılageldiği üzere kurulmuş sıradan izcilik kuruluşlarından biri değildir. TİB evrensel izcilik değerlerine tam bağlı olarak, WOIS ve diğer Dünya Organizasyonları tarafından bildirilen idealler ve talepler çerçevesinde kurulmuş ve yapılanmıştır. Tek başına, sorumluluk almadan/verilmeden, maddi-manevi çeşitli rantlar elde etmek amacıyla yapılan faaliyetler asla izcilik olarak isimlendirilemez. Bu gibi faaliyetler WOIS ve TİB tarafından, olsa olsa kampçılık, doğa severlik ya da izcicilik oynamak olarak değerlendirilir ve izciliğin kapsamı dışında tutularak ele alınır. Evrensel anlamda izcilik, dünyanın her yerinde benimsenmiş İzcilik Ant ve Töresi, izcilik felsefesi, metodu, oba-aşama sistemi ve diğer izcilik prensipleri doğrultusunda, izcilere has sembolik çerçeve içinde ve yine izciliğin yüz on yıllık geçmişi içinde belirlenmiş izcilik ritüelleri ile yapılır. Bu bütüne uymadan yapılan bir faaliyet, -izciliğe benzese bile- nitelikli ve gerçek izcilik olarak kabul edilemez. İzcilik, tüm Dünya'da, ulusal ve uluslararası kanunlara, ilgili kurumların tüzük ve yönetmeliklerine bağlı olarak, önceden kabul edilmiş kurallarla ve tam bir bütünlük içinde yapılabilir.

Sayısal olarak çoğalmaktan daha çok kurumsal niteliklere sahip olarak büyümek WOIS/TİB için olmazsa olmaz bir özelliktir. TİB dışındaki her özel ve tüzel kişilikle ortaklaşa yapacağımız faaliyetlerde WOIS/TİB'nin hassasiyetleri her alanda ön planda alınmalıdır. Bu hassasiyetler WOIS/TİB'nin misyon ve vizyonu ile tüzüklerinde açıkça belirtilmektedir.

TİB bünyesinde yer alan her özel ve tüzel kişilikten de her aşamada aynı derecede nitelikli izcilik yapması beklenir. Yavrukurt'undan Başizci'sine kadar, tüm TİB üyeleri kendi branş ve aşamalarına ait tüm izcilik bilgi ve donanımına sahip olarak, Evrensel İzcilik değerlerine tam bağlı ve gönüllü olarak, kurumsal sadakatle çalışırlar; aksi takdirde TİB'nin nitelikli izcilik anlayışına uymayanlar, TİB'nin her geçen gün daha da markalaşan adına gölge düşürenler TİB İzciliği içinde barınamazlar.

Tüm TİB üyesi derneklerin İzcilik Önderlerinin nitelikli izcilik yapılması konusuna titizlikle eğileceklerinden en küçük bir şüphe duymuyoruz. Bugüne kadar TİB içinde yapılan nitelikli izcilik faaliyetleri gelecekte de yolumuzu aydınlatacaktır. Gerçek İzcilik yapmadığı, izci sorumluluğunda olmadığı halde TİB kadrolarını, faaliyetlerini karşısına alan kişi ve kurumları ciddiye almaya değer görmüyoruz. Ancak bize katkı sağlayacak yapıcı eleştirilere de her zaman kulak verecek, nitelikli izcilik yapmaya inatla devam edecek ve Türe Yolunda azimle omuz omuza yürüyeceğiz.

Lütfen unutmayınız, nitelikli izciler, ancak nitelikli izci liderleri gözetiminde yapılan nitelikli faaliyetlerle yetişir. TİB İzciliğinde nicelik değil, nitelik önemlidir. Topluma yardımcı ve yararlı olmayan beş bin kişilik devasa törenlerin yurt ve dünya izciliğine sağladığı önemli bir katkı yoktur. Gerçek İzcilik, abartıya, gösterişe, kontrolsüz sayısal çokluğa önem vermez ve kişisel zevkleri tatmin yeri değildir. Evrensel İzcilikte önemli olan, çocuk ve gençlerin yolunu her yönden aydınlatmak, onlara örnek olacak davranışlar sergileyerek rehberlik etmek, içinde yaşanılan toplumun ihtiyaçlarını gözeterek ve geleneklere bağlılık kadar çağın gereklerine de uygun olarak izcilik yapmaktır...

Yorumlar

Popüler Yayınlar