8- St. George / Hagios Yeoryios / Aya Yorgi / Hızır Aleyhisselam ve İZCİLİK


23 Nisan'ın Dünya İzciliği açısından farklı bir yönü var: "St. George Day" ya da "St. Jorgi Day" yani Türkçesiyle "Aziz Yorgi Günü" ya da "Aya Yorgi Yortusu..." 23 Nisan en büyük azizlerden Hagios Yeoryios'u (Aya Yorgi) anma günüdür.

Aziz Yorgi, uğradığı tüm zorluk ve işkencelere rağmen inançlarından vaz geçmemesi ve hayatta kalması ile bilinir. Orta çağda ise ejderhayı (şeytanı/kötülüğü) öldürerek insanlığı (iyiliği) kurtaran efsanevi kahraman olarak tüm Hristiyan dünyasına nam salmıştır. Tasvirlerde genel olarak ejderhayı öldüren şövalye olarak betimlenir.

Aziz Yorgi'nin Müslümanlıkta da karşılığı vardır: Hızır Aleyhisselam... Hıdır Aleyhisselam olarak da bilinir. Müslümanların kimilerinin bir peygamber, kimilerinin ise bir veli olarak kabul ettiği Hızır Aleyhisselam, Hz. Musa döneminde yaşamış ve ona yoldaşlık etmiş biridir. Kuru bir yere oturup kalktığında oranın yeşerdiği, yeşillendiği Hz. Muhammmed tarafından bir hadis-i şerif ile bildirilmiştir. Hızır Aleyhisselam, güzel ahlak sahibi, cömert ve insanlara karşı çok şefkatli bir insandı. Bu sebeple, Allahü Tealanın izni ile keramet ehli oldu. Hızır Aleyhisselam'ın, yılda bir gün, zor durumdaki Müslümanların karşısına çıktığı ve onların dileklerini yerine getirip, müşkülden kurtardığı, göründüğü insanlara bereket dağıttığı şeklinde rivayetler vardır. Gregoryen takvimine göre bu 6 Mayıs günüdür. Anadolu'da, yeşil doğada piknik yaparak ve eğlenerek yapılan Hıdırellez kutlamaları da buradan kaynaklanır. Hıdırellez akşamında yakılan ateşin üzerinden atlamak da, Ortadoğu geleneğinde, yıl boyunca sağlıklı olmak, yenilenmek ve isteklerin kabul edilmesi ile ilişkilendirilir.

Hristiyanlığa göre, babası Kapadokyalı, annesi Filistinli olan Aziz Yorgi, aslen Romalı bir askerdir. Gizlice Hristiyanlığı kabul etmiş ve o dönemde dinlerini saklayarak yaşayan Hristiyanlara sıklıkla yardımcı olmuştur. İnançlarından vaz geçmesi için kendisine yapılan her türlü işkenceye azimle direnmiş ve en sonunda galip gelmiştir. İyiliğin, dürüstlüğün ve cesaretin simgesi olarak kabul edilen Aziz Yorgi, inançları gereği tuttuğu yoldan, verdiği sözden dönmeyenlerin koruyucusu olarak Hristiyanlıkta en önemli azizlerdendir. Bu özellikleriyle şövalyelik geleneğini başlattığı ve şövalye ruhu taşıyanları daima koruduğu, yollarındaki zorlukları ortadan kaldırdığı söylenir. Başta İngiltere ordusu olmak üzere birçok ülkede çeşitli kuruluş ve toplulukların koruyucu azizi olarak seçilmiştir.

Dünya İzciliğinde, B-P'nin "modern çağın şövalyeleri" olarak adlandırdığı izcilerin koruyucusu olarak da Aziz Yorgi (St. George) kabul edilir. Dünyanın dört bir yanında St. George ismini taşıyan veya Aziz Yorgi'nin anısını yücelten izci üniteleri ve kuruluşları vardır.

İster Hızır Aleyhisselamın çevreci, müşfik, iyiliksever, cömert kişiliğinden gelsin, ister Aziz Yorgi'nin iyi, dürüst, cesur, inançlarından dönmeyenleri koruyan kişiliğinden gelsin; bir zamanlar Filistin'de de görev yapmış bir İngiliz subayı olan İzciliğin Kurucusu Baden-Powell tarafından sentezlenerek çağımızın şövalyeleri olan izcilerin de koruyucusu olarak lanse edilmesi ve tüm Dünya'da kolaylıkla kabul görmesi hiç de şaşırtıcı olmamalıdır...

Görseldeki heykel: Saint George and Dragon (Aziz Yorgi ve Ejderha), Salvador Dali

Yorumlar

Popüler Yayınlar