3- İzci Topluluklarının Tanımlanması Üzerine

İzcilik 6 yaşından itibaren yaşam boyu aktif olarak yapılabilecek son derece keyifli bir faaliyettir. Ancak izcinin yaşı ve kıdemi ilerledikçe basamağı ve sorumlulukları değişir.

Küçük yaşlarda Yavrukurt olarak başlanabilen izcilik, evrensel izcilik organizasyonlarınca kabul edilmiş muhtariyeti bulunan kuruluşlar bünyesinde yapılabilir ve zaman içinde çeşitli görevler alınarak, aşamalar halinde, izciliğin en üst basamağı olan Uluslararası Daimi Başizci'liğe kadar çıkılabilir. İzcilik özel giysili bir faaliyet olduğundan, üniforma giyme hakkı olan ve izci yetiştiren kuruluşlar "Gerçek İzcilik" kuruluşları olarak kabul edilir. Gerçek İzciliğin en önemli şartı "aktif gönüllülük" esasıdır. Ulusal ve Uluslararası organizasyonlar içinde profesyonel olarak çalışan maaşlı personel, "profesyonel yönetici"; izcilik aktiviteleri organize ederek veya izcilik materyalleri üreterek geçimini sağlayan kişiler de, "profesyonel tedarikçi" olarak adlandırılırlar.

Dünyanın önde gelen birçok izcilik organizasyonunda Gerçek İzcilik beş yaş basamağında yapılır. WOIS/TİB izci ünite basamakları ve özellikleri şunlardır:

a) Yavrukurt Kümesi:
6-9 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklardan oluşur. Dünya izciliğinde “Beaver Scouts, Cookies” olarak anılan grupların karşılığıdır. Bir küme en fazla 24 Yavrukurt'tan oluşur. Daha fazla Yavrukurt sayısına ulaşıldığında Küme, iki yeni İzci Liderinin, Lider Yardımcılıklarını almasıyla ikiye ayrılır. En az Oymakbaşı Liderlik Eğitimi görmüş, pedagojik formasyona sahip 21 yaşını doldurmuş bir Kümebaşı ve bir Kümebaşı Yardımcısı tarafından yönetilir. Ünite liderleri iki yıl içinde pedagojik formasyon almalı ve Kümebaşı Branş Semineri'ne katılmalıdır. Bu basamakta yapılacak her faaliyete İzci Velilerinin de dönüşümlü olarak katılması sağlanmalıdır. Bu basamak İzcilerinin ebeveynleri İzcilik Gönüllüsü olmaya son derece isteklidir. Bu istek iyi değerlendirildiğinde veliler içinden seçkin izci liderlerinin çıkması pek muhtemeldir. Basamak rengi Turuncu'dur. Parolası: "Yavrukurt öğrenir."

Yavrukurt Kümesi kendi içinde Öbeklere ayrılır. Her bir Öbekte 5-9 arasında Yavrukurt olur. Öbek, 10 Yavrukurt'a ulaştığında kendi içinde ikiye ayrılarak iki ayrı öbek hâline gelir. Öbek kendi içinde Öbekbaşını seçer ve Öbekbaşı da Öbekbaşı Yardımcısını atar. Öbekler genel olarak renk isimleri ile anılır (Turuncu Öbek gibi).

b) Küçük İzci Kümesi:
8-12 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklardan oluşur. Dünya izciliğinde “Cub Scouts” olarak anılan "Tiger, Wolf, Bear, Webelos" gruplarının karşılığıdır. Bir küme en fazla 24 Küçük İzci'den oluşur. Daha fazla Küçük İzci sayısına ulaşıldığında Küme, iki yeni İzci Liderinin, Lider Yardımcılıklarını almasıyla ikiye ayrılır. En az Oymakbaşı Liderlik Eğitimi görmüş 21 yaşını doldurmuş bir Kümebaşı ve bir Kümebaşı Yardımcısı tarafından yönetilir. Ünite liderleri iki yıl içinde pedagojik formasyon almalı ve Kümebaşı Branş Semineri'ne katılmalıdır. Bu basamakta yapılacak her açık hava faaliyetine İzci Velilerinin de dönüşümlü olarak katılması sağlanmalıdır. Bu basamak İzcilerinin ebeveynleri de İzcilik Gönüllüsü olmaya son derece isteklidir. Yerinde değerlendirildiğinde veliler içinden seçkin izci liderlerinin çıkması pek muhtemeldir. Kümebaşı tarafından izciyi tanımak açısından kısa süreli ev ziyaretleri yapılabilir. Basamak rengi Sarı'dır. Parolası: "Küçük İzci çok çalışır."

Küçük İzci Kümesi kendi içinde Öbeklere ayrılır. Her bir Öbekte 5-9 arasında Küçük İzci olur. Öbek, 10 Küçük İzci'ye ulaştığında kendi içinde ikiye ayrılarak iki ayrı öbek hâline gelir. Öbek kendi içinde Öbekbaşını seçer ve Öbekbaşı da Öbekbaşı Yardımcısını atar. Öbekler genel olarak sevimli bir hayvan ismi ile anılır (Tavşan Öbeği gibi).

c) İzci Oymağı:
11-16 yaş arasındaki kız ve erkek çocuk ve gençlerden oluşur. Dünya izciliğinde “Scouts” olarak anılan grupların karşılığıdır. Bir oymak en fazla 24 İzci'den oluşur. Daha fazla İzci sayısına ulaşıldığında Oymak, iki yeni İzci Liderinin, Lider Yardımcılıkları almasıyla ikiye ayrılır. En az Oymakbaşı Liderlik Eğitimi görmüş, 25 yaşını doldurmuş bir Oymakbaşı ve bir Oymakbaşı Yardımcısı tarafından yönetilir. Ünite liderleri iki yıl içinde pedagojik formasyon almalıdır. Bu basamakta yapılacak her törensel faaliyete İzci Velilerinin de katılımı sağlanmalıdır. Bu basamakta İzcilerin ebeveynleri ile eylül ve nisan aylarının başında veli toplantısı yapmak ve velilere yapılacak faaliyetler hakkında bilgi vermek, katkılarını almak açısından faydalıdır. Oymakbaşı tarafından izciyi tanımak açısından kısa süreli ev ziyaretleri yapılabilir. Basamak rengi Yeşil'dir. Parolası: "İzci daima hazır!."

İzci Oymağı kendi içinde Obalara ayrılır. Her bir Obada 5-9 arasında İzci olur. Oba, 10 İzci'ye ulaştığında kendi içinde ikiye ayrılarak iki ayrı oba hâline gelir. Oba kendi içinde Obabaşını seçer ve Obabaşı da Obabaşı Yardımcısını atar. Obalar genel olarak sevimli vahşi bir hayvan ismi ile anılır (Baykuş Obası gibi).

d) Gezgin İzci Ocağı:
15-21 yaş arasındaki kız ve erkek gençlerden oluşur. Dünya izciliğinde “Senior Scouts, Venturer Scouts” olarak anılan grupların karşılığıdır. Bir ocak en fazla 24 Gezgin'den oluşur. Daha fazla Gezgin sayısına ulaşıldığında Ocak, iki yeni İzci Liderinin, Lider Yardımcılıklarını almasıyla ikiye ayrılır. En az Oymakbaşı Liderlik Eğitimi görmüş, pedagojik formasyona sahip 30 yaşını doldurmuş bir Ocakbaşı ve bir Ocakbaşı Yardımcısı tarafından yönetilir. Ünite liderleri iki yıl içinde pedagojik formasyon almalı ve Ocakbaşı Branş Semineri'ne katılmalıdır. Karma gruplarda ünite liderlerinin bir kadın ve bir erkek Ocakbaşı olma zorunluluğu vardır. Bu basamakta İzcilerin ebeveynleri ile eylül ve nisan aylarının başında veli toplantısı yapmak ve velilerle faaliyetler hakkında bilgi vermek, katkılarını almak açısından faydalıdır. Ocakbaşı tarafından izciyi tanımak açısından kısa süreli ev ziyaretleri yapılabilir. Basamak rengi Bordo'dur. Parolası: "Gezgin İzci topluma hizmet eder!"

Gezgin İzci Ocağı kendi içinde Ekiplere ayrılır. Her bir Ekipte 3-5 arasında Gezgin İzci olur. Ekip, 6 Gezgin İzci'ye ulaştığında kendi içinde ikiye ayrılarak iki ayrı ekip hâline gelir. Ekip kendi içinde Ekipbaşını seçer ve Ekipbaşı da Ekipbaşı Yardımcısını atar. Ekipler genel olarak bir Türk büyüğünün ismi ile anılır (Mustafa Kemal Paşa Ekibi gibi).

e) Öncü İzci Topluluğu:
18-26 yaş arasındaki kız ve erkek gençlerden oluşur. Dünya izciliğinde “Rover Scouts” olarak anılan grupların karşılığıdır. Topluluk kendi içinde birden fazla ocağa sahip olabilir. Her bir ocak en fazla 24 Öncü'den oluşur. Daha fazla Öncü sayısına ulaşıldığında Ocak, iki yeni İzci Liderinin, Lider Yardımcılıklarını almasıyla ikiye ayrılır. En az Oymakbaşı Liderlik Eğitimi görmüş, 30 yaşını doldurmuş bir Ocakbaşı ve bir Ocakbaşı Yardımcısı tarafından yönetilir. Ünite liderleri iki yıl içinde pedagojik formasyon almalı ve Ocakbaşı Branş Semineri'ne katılmalıdır. Karma gruplarda ünite liderlerinin bir kadın ve bir erkek Ocakbaşı olma zorunluluğu vardır. Öncü İzci Topluluklarının, kendi içinde yapılanarak dernekleşmesi beklenir. Basamak rengi Kırmızı'dır. Parolası: "İleri! Daima İleri!"

Öncü İzci Ocağı kendi içinde Ekiplere ayrılır. Her bir Ekipte 3-5 arasında Öncü İzci olur. Ekip, 6 Öncü İzci'ye ulaştığında kendi içinde ikiye ayrılarak iki ayrı ekip hâline gelir. Ekip kendi içinde Ekipbaşını seçer ve Ekipbaşı da Ekipbaşı Yardımcısını atar. Ekipler genel olarak bir bilim insanının ismi ile anılır (Cahit Arf Ekibi gibi).

Bu beş basamakta yer alan üniteler, Dernek İzci Önderinin ya da dernek oluşumu tamamlanana kadar TİB Temsilcillerinin gözetiminde kurulur ve TİB tarafından onandığında kaydı yapılır ve faaliyete başlarlar. TİB bünyesindeki üniteler yıllık ünite programında yer almayan ya da 30 gün önceden TİB Program Kuruluna bildirilmeyen faaliyetleri yapamazlar. TİB onaylı üniteler hiçbir şekilde gizli projeler yürütemez, kamp ve faaliyet yapamazlar.

f) İzci Grubu
Aynı dernek bünyesinde birbirini takip eden iki ayrı basamaktan ünite varsa dernek yönetimi isteğe bağlı olarak bunları bir grup adı altında toplayabilir. TİB bünyesinde ayrıca Grupbaşı unvanı yoktur. Dernek İzcilik Önderi grubun tümüne Önderlik eder. Bir dernek bünyesinde iki ayrı izci grubu bulunamaz. Bu durumda dernek yeni bir dernek daha kurularak ikiye ayrılır. Gruplar kendi belirledikleri isimlerle anılır.

Bu basamaklar dışında belli konularda uzmanlaşmış ihtisas izci ekipleri de WOIS/TİB içinde yer alır.

g) İhtisas İzci Ekipleri:
18 yaş üstündeki kız ve erkek gençler ile kurulan ekiplerdir. Bir konu üzerinde ihtisas ve tatbikatlar yaparak uzmanlaşırlar. 30 yaşını doldurmuş ve ilgili konuda uzmanlık diplomasına ya da sertifikasına sahip bir Kıdemli Oymakbaşı (Wood-Badge sahibi) tarafından yönetilir. İhtisas konuları, akademik, teknik ya da hobi tarzında olabilir. TİB ünitelerinde yer alan 18 yaş üzeri aktif izci ve liderler ile veteranlardan oluşturulabilecek İhtisas Ekipleri, izciliğin ilgi alanına giren belirlenmiş bir konu üzerine çalışmak üzere dernekler bünyesinde kurulur ve TİB tarafından onandığında kaydı yapılır.

İhtisas Ekipleri, uzmanlık konularının gerektirdiği yeter sayıda kişiden oluşturulur. Sık sık toplanarak uygulamalar (tatbikat) yapar. Daima Hazır parolasına uygun olarak yedi gün-24 saat göreve hazırdır. Yeni kurulmuş bir İhtisas Ekibi gerekli hazırlık sürecini tamamlamadan ve donanıma sahip olmadan sahada görevlendirilmez. İhtisas Ekipleri, "sıfır risk", "önce güvenlik ve sağlık" prensipleriyle çalışır. İhtisas Ekipleri kendi belirledikleri isimlerle anılır.

Bunlar haricinde Dünya üzerinde örneği sıkça görünen, İzcilik Gönüllüleri, İzci Liderlik Kulüpleri, İzcilik Materyalleri Koleksiyoner Kulüpleri, Veteran İzci Toplulukları gibi adlar altında izcilikle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilenen oluşumlar vardır. Bunlar aktif olarak İzci ve İzci Lideri yetiştirmediği, yıllık bir program çerçevesinde düzenli çalışmadığı, kendilerine ait mülki idareye bildirilmiş düzenli bir izci giysisi bulunmadığı ve uluslararası izcilik silsilesi içinde kayıtlı olmadığı için "Gerçek İzcilik" faaliyetleri içinde yer almazlar.

Bunlar çoğunlukla Veteran İzciler tarafından kurulduğundan, Dünya genelinde Veteran İzcilik Yapıları olarak değerlendirilir ve Gerçek İzciliğin gelişip yayılmasına sıklıkla yardımcı olurlar.

a) İzcilik Gönüllüleri
Dernekler tarafından açılacak İzci Gönüllüsü Seminerini görmesi koşulu vardır. Aktif gönüllülerin mesleki bilgilerinden, intikallerde, kamp öncesi hazırlıklarda, kamp mutfağında ve çevre güvenliğinde iş gücünden faydalanılabilir. Pasif gönüllülerin mesleki bilgilerinden faydalanılabilir ve faaliyetlere maddi destek sağlamaları istenebilir. İzcilik Gönüllüleri, İzcilerle sınırlı ve kontrollü olarak bir araya gelmelidir. Gönüllüler, izcilerden sorumlu değildir; sorumluluk her halükarda kayıtlı Ünite Liderlerindedir. Kalabalık kamplarda "destek hizmetler" olarak ayrı bir yan kampta barınırlar.

b) İzcilik Materyalleri Koleksiyonerleri
Koleksiyonerlerin ellerindeki materyalleri tanıtabileceği organizasyonlara izcilik içinde mutlaka yer verilmelidir. Koleksiyonerlerle bireysel faaliyetleri konusunda sezon başında görüşülmeli ve ortak bir faaliyet saptanarak ünite yıllık planına konulmalıdır.

c) Veteran İzciler ve İzci Liderleri
Veteranlar her an aktif görev ve sorumluluk alabilecek hazır güçlerdir. Uygun koşulları sağlayan Veteran İzci ve İzci Liderlerinin gerekli eğitimleri alarak ünitelerde Lider Yardımcılığı yapmasıyla İzci Liderliğini tekrar canlandırmak seçkin İzci Liderleri kazanmak mümkündür. Veteran İzci Liderlerinin eskiden bağlı oldukları ünitelerin yemin veya basamak geçişi gibi törenlerine davet edilmesi ve kendilerine yer ayrılması yerinde olacaktır. İhtiyaç duyulan Veteran İzci Liderlerinin ünite toplantılarına üç ayda bir davet edilmeleri de onları tekrar Gerçek İzciliğe kazandırmak açısından önemlidir.

d) Tedarikçiler
Yukarıda anlatılan İzcilik yapıları dışında bir de Tedarikçi olarak anılan profesyonel kişi ve kuruluşlar vardır. Tedarikçiler, İzcilerin ihtiyacı olan hizmet ve malzemeleri üreterek izcilerin yararlanması amacıyla pazara sunan özel ya da tüzel kişiliklerdir. İzcilik materyallerinin yanı sıra başka konularda da üretim yaparlar. Amaçları ticari kazanç sağlamak olduğundan bu tür hizmet ve üretimler ne denli kaliteli olursa olsun Gerçek İzcilik faaliyetleri içinde nitelik kazanmaz. Tedarikçiler, Aktif İzci Lideri olmak istediklerinde, alım-satım işlerinde izcileri kısıtlı olarak temsil edebilirler, alacakları her kararı bir üst izci liderine bilgi vererek ve kesin onayını alarak yapmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar