İZCİ LİDERLERİNE, ÖZELLİKLE İZCİ LİDERİ EĞİTİMCİLERİNE,


Fular takan Wanderwögel üyeleri
Bunları bilmeyen ve aşağıda yazdıklarımdan öğrenecek olan İzci Liderlerinin, izcilik ve liderlik adına öğreneceği daha o kadar çok şey var ki; ömür yetmez! Bunları bilmeyen bir izci liderinin Yurt ve Dünya İzciliği konusunda yüksekten konuşması, bunları araştırmamış, bugüne kadar öğrenmemiş birisinin İzci Lideri Eğitimcisi olması veya İzci Lideri Eğitimcisi işareti taşıması dünya genelinde kabul etmek mümkün değildir... Fakat yine de çok sık görülür...
Aşağıda yazdığım tarihi bilgilerin yanı sıra, izcilik ve liderlik yolunda çok daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, 5 yılda bir yapılan Trainers Team Training-TTT Uygulamasına ve 1 yılda üç kez yapılan Gilwell Toplantılarına düzenli olarak katılmalısınız ki bilgi eksikliğiniz kalmasın.

⚜️⚜️⚜️

• Alman gençliğinin “sanayileşmeyi protesto etmek” için başlattığı açık hava faaliyetleri kısa sürede yaygınlaşır ve 1896’da kurulan Wanderwögel (Neşeli Gezgin Kuş) Gençlik Kuruluşları adı ile örgütlenir. 1907’de İngiltere’de faaliyete başladığı kabul edilen İzcilik Hareketi’nin aksine, Wandervögel kendiliğinden otorite kontrollerinin dışına çıkmış ve üyelerini birlikte seçme ve oylama yoluyla kabul etmiştir. Günümüz izciliğinde kullanılan izci fularının ve aşağıdan yukarıya doğru çalışan demokratik yönetim anlayışının ilham kaynağı Wandervögel’dir.

• Dünya İzcilik literatürü, Kenya’dan Londra’ya askeri bir kahraman olarak dönen (2. Boer Savaşı’nda Mafeking Savunması’nı başarı ile yürüten ve çeşitli izcilik manevralarını kullanarak Mafeking’in düşmesini engelleyen komutan) Korgeneral Robert Baden-Powell’ın 1899’da Britanya Ordusu içindeki eğitimlerde kullanılmak üzere yazdığı “Aids to Scouting” (İzcilik Yardımları) isimli kitapla başlar. Baden-Powell’ın 1908’de yazdığı “Scouting for Boys” (Erkek Çocuklar İçin İzcilik) izcilikle ilgili olarak yazdığı ikinci kitabıdır.

• 1907’de İngiltere’nin güneyindeki Dorset bölgesinin Poole körfezinde bulunan ve İskoç asıllı MacLaren Ailesi’ne ait olan Brownsea Adası’nda basından ve kamuoyundan gizli olarak organize edilen ve masrafları MacLaren Ailesi tarafından karşılanan kampla başlar. Kampın programı bizzat Korgeneral Robert Baden-Powell tarafından yapılır ve uygulanır. Kamptan iki hafta önce Robert Baden-Powell, babasının ilk eşinden olma erkek kardeşi ile birlikte Brownsea Adası'na bir keşif gezisi yapar. Kampa, Korgeneral Baden-Powell ve yaveri, 10’u asil aile mensubu ve 10’u da üç değişik kimsesizler yurdundan getirilen 14-16 yaş arasında toplam 20 çocuk ile ilk keşfe beraber gittikleri kardeşi ve onun 9 yaşındaki oğlu katılmıştır. Robert Baden-Powell'ın kardeşi ve yeğeninin katılımıyla ilgili bir hususa resmi kayıtlarda rastlanmazken, bu kampta tutulan günlüklerden, 9 gün süren kamp boyunca kardeşi ve yeğeninin de orada bulundukları anlaşılır. Bu sebeple, kimi kaynaklar kampı 22 kişi ile yapılmış diye gösterirken, kimi kaynaklar 24 kişi ile yapıldı der.


Brownsea Adasındaki Kitabe Taşı

• 1916’da satın alınarak İzcilik Hareketinin kullanımına verilen Gilwell Park’ta 1919 yılında yapılan ilk Senior Unite Leadership Course (Kıdemli Ünite Liderlik Kursu) daha sonra izcilerin dilinde Wood Badge Training’e (Tahta Nişanı Uygulaması) dönüşmüştür. Bunun sebebi uygulamaya katılanlara, Baden Powell’ın, Zulu Kabile Şefi Dinizulu’dan aldığı özel kesimli ahşap boncuklardan oluşan asalet göstergesi kolyenin boncuklarından ikişer adetini, deri bir kordonun uçlarına takarak kendi eliyle yaptığı kolyeleri takmasıdır.


• Gilwell Fuları olarak bilinen dışı sütlü kahverengi olan çift atkılı kumaştan yapılan fuların ense kısmındaki küçük MacLaren Modern Tartan’ın (ekose desenli İskoç dokuması) kullanılmasının sebebi şudur: Robert Baden-Powell, Gilwell Park’ta yapılacak kıdemli ünite liderlik eğitimlerinde MacLaren Ailesi’nin geleneksel giysilerinde kullanılan tartan kumaştan yapılmış fularlar kullanmak ister. Ancak tartan kumaş değerli bir el dokumasıdır, oldukça pahalıya mâl olmakta ve istenen miktarda bulmak çok zordur. Bu nedenle İzcilik Hareketinin elinde olan tartan kumaştan kesilen küçük parçalar, MacLaren Ailesi’nin İzcilik Hareketi’nin başlamasında verdiği desteğin anısına sütlü kahverengindeki fuların ense kısmına dikilir.


Hitler Gençliği üyeleri bir törende
• 1933’te Adolf Hitler liderliğindeki Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi bünyesinde kurulan Hitler Gençliği Örgütü, Wandervögel gruplarını da kapsayacak şekilde kurulmuş paramiliter bir kuruluş olarak ortaya çıkar ve takip eden 12 yıl boyunca Nazi Almanyası’nın faşist emellerine hizmet etmiştir. Hitler Gençliği’nin kuruluşu öncesinde Robert Baden-Powell ile Adolf Hitler çok kez mektuplaşmış ve Avrupa gençliğini paramiliter bir güç şeklinde örgütlemek konusunda hemfikir olmuş ve birbirlerini pek övmüşlerdir. Faşist lider Benitto Mussolini idaresindeki İtalya’nın kontrolünde olan Malta’yı ziyaret eden Robert Baden-Powell ve eşi Olave Baden-Powell’e, Malta İzcileri tarafından Nazi selamını andıracak şekilde, üç parmak izci selamı verilmiş ellerin ileri uzatılmasıyla karşılanmasına Baden-Powell’ın bir itirazı yoktur. Nazi Gençliği’nin kullandığı düz siyah renkli fularların, ünite fuları olarak kullanılması 1950’de Dünya Erkek İzcilik Bürosu tarafından yasaklanmıştır ve bu yasak 1961 Dünya Konferansı’nda Dünya İzci Hareketi Organizasyonu (World Organization of Scout Movement-WOSM) adı alınmasına ve yıllar içinde İzcilik anlayışında birçok değişiklik olmasına rağmen WOSM bünyesinde halen geçerlidir.
The Kindred of the Kibbo Kift'in kurumsal sembolleri
• The Kindred of the Kibbo Kift, 1920’de, Baden-Powell’ın başlattığı İzcilik Hareketi’nin paramiliter-askeri anlayışına karşı, sanatı ve barışı öne çıkaran doğacı bir kuruluş olarak Kuzey İngiltere ve Galler bölgesinde kurulmuştur. The Kindred of the Kibbo Kift, eski İngilizce diyalektlerinden birinde “büyük gücün hısımları/akrabaları” anlamına geliyor. Özgün sanatsal kostümlerle etnik pagan-barbar törenlerini andıran büyük çaplı “Doğa Ana” törenleri gerçekleştirmiş ve zamanın basın-yayın organlarında “20. Yüzyılın yeni nesil barbar gençleri” olarak büyük ses getirmişlerdir. Kibbo Kift üyeleri, İzcilerin giydiği bej renkli gömlekler yerine yeşil renkli gömlekler giymişler ve ilerleyen yıllarda partileşerek çevreci ve doğa korumacı politikaları siyasete sokmuşlardır. 1950’de İzcilik Hareketi’nin paramiliter olmaktan çıkma kararı ve Kibbo Kift faaliyetlerini de programlarına almasıyla Kibbo Kift de kendini feshetmiştir. Günümüz İzcilerinin dünya barışını, eşitlikçiliği, anti-militarizmi desteklemesinde, ateşli silahları reddetmesinde, izcilik ritüellerinde Kibbo Kift’in gösterişli altın dönemine özenilmesinde İzci Hareketi’ne katılan “Büyük Gücün Hısımlarının payı büyüktür.

• 2. Dünya Savaşı öncesinde ve esnasında Hitler Gençliği üyelerinin birbirlerini tanımak için serçe parmaklarını birbirine geçirerek yaptıkları özel tokalaşma şekli, savaş sonrasında Dünya’nın değişik ülkelerine kaçan/dağılan Nazi gençlerin bu ülkelerdeki izcilik faaliyetlerine katılmalarıyla izciler arasında yaygınlaşmıştır. İzciliğin, milliyetçi/ırkçı kesimler tarafından desteklendiği ülkelerde bu tokalaşma şeklinin bugün dahi kullanıldığı görülür. Oysa bu tokalaşma şekli, günümüz izciliğinin “bütün izciler kardeştir” anlayışına ve ırk, dil, din, mezhep, milliyet ve cinsiyet ayrımı yapmayan 21. Yüzyıl İzciliği’ne karşıt bir duruşun sembolüdür.

• WOSM, 1920’de yapılacak ilk jamboree’yi düzenleyecek uluslararası bir büro olarak 1920’de İngiltere’nin Londra şehrinde kurulmuştur. O zamanlar Erkek İzciler Bürosu adını taşıyan büro, 1959’da Dünya Erkek İzci Bürosu adıyla Kanada’nın Ottawa şehrine taşınır. 1968’de ise İsviçre’nin Cenevre şehrine taşınır ve kâğıt üstünde hâlâ da öyledir. Fakat büronun yönetim üssü ekonomik sebeplerle 2013’te Malezya’nın Kuala Lumpur şehrine taşınmıştır. WOSM sanıldığı gibi bir devletin kanunlarına göre resmen kurulu bir izcilik kuruluşu değildir. WOSM Foundation ise Dünya İzcilik Hareketi Organizasyonu’nun uluslararası büro faaliyetlerini finanse etmek üzere 1969’da İsveç Kralı'nın önderliğinde kurulmuş ve 1977’de bugünkü şeklinde düzenlenmiştir. WOSM Foundation hâlen İsveç Kraliyet Ailesi'nin himayesi altında faaliyetlerini sürdürmekte ve WOSM’un uluslararası faaliyetlerini yönetmektedir.

⚜️⚜️⚜️

Şimdi bunlar ve benzeri bilgilerden haberi olmayan biriyle izcilik üzerine konuşmak benim için eziyetten başka nedir Allah aşkına!? Bizzat yaşayarak edinilen izcilik ve kampçılık tecrübesinin ötesine geçmeden nasıl daha iyi bir izci olabilirsiniz!? Karşılaştığım çoğu 3-4 Tahta İşareti sahibi bana hep eski anılarını anlatıyor, dedikodu yapmaktan izcilik konuşamıyoruz onlarla...
Neyse ki Yurt ve Dünya İzciliği’nde araştıran, öğrenen, edindiği bilgiyi-tecrübeyi kendine saklamayan az sayıda gerçek izci lideride var...

• 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Gençliğinin birbirlerini tanımak için serçe parmaklarını birbirine geçirerek yaptıkları özel tokalaşma şekli, savaş sonrasında Dünya’nın değişik ülkelerine kaçan Nazi Gençliği üyelerinin bu ülkelerdeki izcilik faaliyetlerine katılmalarıyla milliyetçi izciler arasında yaygınlaşmıştır. İzciliğin, milliyetçi/ırkçı kesimler tarafından desteklendiği ülkelerde bu tokalaşma şeklinin bugün dahi kullanıldığı görülür. Oysa bu tokalaşma şekli, günümüz izciliğinin “bütün izciler kardeştir” anlayışına ve ırk, dil, din, mezhep, milliyet ve cinsiyet ayrımı yapmayan 21. Yüzyıl İzciliği’ne karşıt bir duruşun sembolüdür.

Yorumlar

Popüler Yayınlar