1. SURİYE WOOD BADGE İZLENİMLERİ (1. BÖLÜM)



Meşrubat fabrikatörü, kuyumcu, pırlantacı, doktor, hemşire, diş hekimi, bankacı, halkla ilişkilerci, rahip, uluslararası ilişkilerci, öğretmen, mühendis, avukat-hakim, iş insanı filan toplanmış izci lideri olmuşlar, çoğu 20-30 yıllık izci. Ortak yönleri Suriye'de yaşayan Hristiyan cemaatlerinin mensubu olmaları ve dillerinden bir an bile olsun "Allah"ı düşürmüyorlar, sürekli bir şükür halindeler ancak hiç yobaz değiller. Son derece modern bir zihniyetleri var. Irk, dil, din, mezhep vb. ayrımı yapmıyorlar, çağdaş yaşıyor, çağın getirdiği teknolojiden faydalanıyorlar. Çoğu İngilizce ya da Fransızca biliyor. Ki İngilizce-Arapça 3 mütercim tercümanımız vardı.


İzcilikle yatıp, izcilikle kalkan yüzlerce hümanist ve çağcıl genç izci lideri, 12 bin çocuk, 12 ayrı izci topluluğu (dernek)...Ve Suriye'de açılan ilk wood badge eğitiminin baş izci lideri eğitimcisi olmak ve gerçek izcilerle tanışmak bana nasip oldu. 21. yüzyılın yenileşimci ve ilerici izciliğini gittik anlattık. 6 gün, 6 gece süren eğitimde 2 kaza dışında olumsuzluk olmadı. Bir kardeşimiz sol el parmaklarını, bir kardeşimiz de sağ kaval kemiğini kırdı. Sebebi kendilerini aşırı zorlamalarıydı ve alçılı halleriyle eğitime devam ettiler. Müthiş bir izcilik arzusu ve öğrenme isteği... Şapka çıkarıp tümünü saygıyla selamlıyorum.

Organizasyonun yapılmasına önderlik eden Scouts Sans Frontiėres (Sınır Tanımayan İzciler) kuruluşuna, eğitime ev sahipliği yaparak Sednaya'da bulunan tesislerini izcilere açan Süryani Patrikhanesi'ne, Lübnan ve İngiltere'den gelerek bana yardımcı olan izci lideri eğitimcileri Antoine Feghali, Jean-Louis Kassis, Zahira Chouman ile organizasyonun tüm sorumluluğunu üstlenerek mükemmel iş çıkartan lider kardeşlerim Elias Massoh ve Rami Syriani'ye, 12 ayrı izci topluluğunun başkanlarına, eğitime Şam, Halep, Humus ve Haseke'den katılan 46 izci liderine, bizi çaysız-kahvesiz bırakmayan izci destek ekibine, sürekli fotoğraf ve video çeken izci medya ekibine, Gilwell gecesine ve sertifika törenine katılan Suriyeli izci liderlerine ve patrikhâne mensubu din adamlarına, Şam'da evlerini izci lideri eğitimcilerine açan Massoh Ailesi'ne, Lübnan-Beyrut'ta gidiş ve dönüşte beni evlerinde ağırlayan Kassis Ailesi'ne sonsuz şükranlarımı sunarım.

Yaşasın İzcilik... DAİMA!

Yorumlar

Popüler Yayınlar