MERKEZ KENDİNE MERKEZ


Edirne yıl boyunca yağış miktarı en çok düşen ilimizdi, ülke genelinde genel bir kuraklık vardı, fakat bir haberci çıkıp da, "Edirne susuz, tarlalar yanıyor, mahsul yerinde kavruldu" demedi. Ne zaman İstanbul'un, İzmir'in barajlarının su seviyesi tehlikeli sınıra ulaştı, kuraklık haberleri peş peşe yapılmaya başlandı.

Belli ki taşranın yerel basın mensupları merkeze sesini iyi duyuramıyor ya da merkezdekiler siyasi gündemin gürültüsünden bunları duymuyor. Türkiye sadece büyükşehirlerdeki sorunlardan ve siyasetten mi ibaret? Oysa taşradaki sorunlar asıl bu merkezlerin sorunudur. Sakarya'da, Trabzon'da, Kayseri'de, Aydın'da, Tekirdağ'da yaşanan bir olay döner dolaşır merkezi vurur, hem de daha beter vurur.
Çorum'da kuraklık olduğunda Çorumlu nohutsuz kalmaz ki! Afyon kavrulduğunda Afyonlu patatessiz, Antalya susuz kaldığında Antalyalı domatessiz kalmaz. Kestanenin en güzelini Bartınlı, çileğin en güzelini Zonguldaklı dalından, tarlasından toplar yer. Üretici önce kendi bölgesinin ihtiyacını karşılayacaktır mutlaka ve sonra artan ürünü merkezdeki pazarlara yollayacaktır. Sonra başlar merkezin habercileri, "pazarda fiyatlar el yakıyor", "her şey ateş pahası", "vatandaş şaşkın"...
Sabahtan akşama kadar siyaset, borsa, finans, savaş, aşı-pandemi, AB, ABD, hatta uzaylı haberi yapan ulusal haber merkezleri biraz da ekolojik haberler yapsanız fena mı olur? Haa diyeceksiniz, bir sürü doğa-belgesel kanalı var, peki hangisinde güncel haber var, neredeyse hepsi gezelim-görelim, eğlenelim havasında. Ekolojik haber dediğim, Mersinli çiftçinin elinde kaldığı için yola döküp ezdiği limonun haberini yapmak değildir. Nedeni, niçini, nasılı araştırılmayan haber, haber değildir.
Ekoloji ve tarımla ilgili güncel haberlere daha çok yer verilmeli, etkin toplumsal farkındalık yaratılmalıdır. Zira İstanbul'da satılan sebze-meyveler Taksim meydanında, Mecidiyeköy'de, Kadıköy'de yetişmiyor.
Bu arada Meteoroloji, "özlenen yağmurlar cumartesi günü başlayacak" deyince, cuma namazından sonra yağmur duası yapmayı akıl edenlere de selam olsun! İzmir'i sel bastı; ne olacak şimdi!?

Yorumlar

Popüler Yayınlar