Üniversitelerde İzcilik ve Öncü İzci Basamağı


Üniversite İzci Topluluklarının önünü açacak olan Öncü İzci Basamağı konusunda sık sorulan soruları ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
1.
SORU: Üniversiteler bünyesindeki İzci Toplulukları hangi mevzuata göre çalışır?
CEVAP: Üniversite İzci Toplulukları, üniversite öğrencilerinden talep gelmesi durumunda akademisyen niteliğinde bir Topluluk Danışmanı gözetiminde kurulur ve topluluk tüzüğünün Rektörlük tarafından onaylanması ile faaliyete başlar. Bu durum, Üniversite İzci Topluluğuna resmi tüzel kişilik kazandırmaz. Bu sebeple bir Üniversite İzci Topluluğunun varlığı sadece kurulduğu üniversiteye ait alanlarda geçerlidir. Rektörlükten ve mülki idare amirliklerinden ayrı ayrı özel faaliyet izni almadan üniversite kampüsleri dışında faaliyet gösteremez ve toplanamazlar. İzinli olsalar dahi tek tip İzci giysisi giymek, İzci fular, arma ve işaretlerini kullanmak resmi tüzel kişiliklerin ana tüzüğünde yer alır ve giyilmesi kanun gereği mülki idare amirliğinin resmi tüzel kişiliklere vereceği izne bağlıdır. Bu sebeple Üniversite İzci Toplulukları kendi arma, bayrak ve giysilerini kendi üniversite kampüsleri dışında hiçbir şekilde kullanamazlar. Üniversite kampüsü dışında gerçekleştirecekleri kamp, gezi, doğa yürüyüşü gibi faaliyetlerini ilgili konuda ruhsat sahibi bir iktisadi işletmenin (kamping, otel, ulaşım, tur organizasyonu, doğa ve spor faaliyetleri vb. firmaların) profesyonel sorumluluğu altında ve hizmet alımı şeklinde yapabilirler.
İzcilik adı altındaki her türlü faaliyeti ise, resmi tüzel kişiliğe haiz, mülki idare amirliği tarafından İzcilik faaliyetlerinde bulunmasına izin verilmiş kuruluşlar (dernekler) aracılığıyla ve bu kuruluşların bağlısı olduğu İzci giysi, arma ve işaretlerini kullanmasına izin verilmiş bir ulusal kuruluşun (federasyon) bünyesinde ve onların ortak sorumluluğu altında gerçekleştirebilirler.
Üniversite İzci Topluluğunun faaliyetlerine sadece üniversitenin kayıtlı öğrencileri ve resmi akademik personeli katılabilir. Topluluğun kurulmasına onay verilen üniversitede kaydı bulunmayanlar, mezun olanlar ve üniversite ile resmi ilişiği bulunmayan ya da ilişkisi kesilen akademik personel öğrenci topluluklarının faaliyetlerine katılamaz. Öğrenci Toplulukları iktisadi işletme kuramaz, herhangi bir şekilde ticari faaliyette bulunamazlar. Öğrenci topluluklarının kendi imkânlarıyla bulacakları destekçilerden alacakları her türlü bağış, Rektörün veya Genel Danışmanın iznine ve ilgili yasalarımıza tâbidir.
Türkiye’de üniversitelerde yapılan İzcilik faaliyetlerini tanıyan tek kuruluş Trakya İzciler Birliği Federasyonu-TİB’dir. TİB Uygulamalar Genel Yönetmeliği’ne göre; İzcilik Basamaklarından biri de 18-26 yaş arası gençlerin İzcilik faaliyetlerinde bulunabileceği Öncü İzci Basamağıdır. Üniversite İzci Toplulukları da kendilerine en yakın TİB üyesi bir derneğin bünyesinde, Öncü İzci Topluluğu şeklinde, TİB İzcilik Program Önderliği tarafından onaylanmış bir Yıllık Çalışma Programı dahilinde ve TİB İç Yönetmeliklerine bağlı olarak Yurt ve Dünya genelinde İzcilik faaliyetlerinde bulunabilirler.
2.
SORU: Grupbaşı ve Ekipbaşı olma yöntemi nedir? 
CEVAP: Bir Üniversite İzci Topluluğunun üyeleri tarafından seçilen Topluluk Öğrenci Başkanı genel olarak Grupbaşı unvanını alır. (Bazı üniversitelerde son sınıf öğrencileri Topluluk Öğrenci Başkanı olamazlar, bu durumda TİB’nin tanıdığı kişi Grupbaşı’dır.) Grupbaşı en kısa sürede Temel Liderlik Eğitimi-TLE ve bir üst İzci Liderlik aşaması olan İleri Liderlik Eğitimi-İLE’ye katılmak durumundadır. Topluluğu oluşturan ekiplerin başkanları ise Ekipbaşı unvanıyla anılırlar. Ekipbaşı da en kısa zamanda Temel Liderlik Eğitimi-TLE’ye katılmalıdır.
3.
SORU: Genel Danışman, Topluluk Danışmanı ve Üniversite yönetimiyle ilişkiler nasıl olmalıdır?
CEVAP: Genel Danışman, Rektörlükçe atanır ve tüm öğrenci topluluklarının faaliyetlerini düzenler. Topluluk Danışmanları ise yalnızca sorumlu oldukları Öğrenci Topluluklarının gözetmeni durumundadırlar. Bir Üniversite İzci Topluluğunun Danışmanı’nın en az İleri Liderlik Eğitimi-İLE sertifikasına sahip olması tercih edilmelidir, Topluluk Danışmanı İzcilik dışındansa ve en az İLE sertifikası yoksa en kısa zamanda TLE ve İLE sertifikası almalıdır. Sertifikasız durumda olan Topluluk Danışmanlarına, TİB Yetişkin Eğitim Önderliği tarafından açılacak İzci Liderlik Eğitimlerinde katılım önceliği verilir.
Üniversite Rektörlüğü ya da diğer birimler arasındaki ilişkiler, her zaman İzci Sözüne, İzcilik Töresine bağlı kalınarak Evrensel İzcilik Prensipleri ve Felsefesi çerçevesinde çağdaş ve medeni olmalı, dürüstlük ve adalet üzerine kurulmalı, insani değerlere, doğaya ve çevreye saygı duymalıdır.
4.
SORU: Üniversite İzcilik Toplulukları ücretli midir?
CEVAP: Hayır, İzcilik ücretli bir faaliyet değildir. İzcilik, gönüllülük esası üzerine kurulmuş uluslararası bir faaliyettir. Bu durum Üniversite İzci Toplulukları için de geçerlidir. Üniversite İzci Topluluklarına katılanlar kendi giysi ve donanım masraflarını kendileri ya da sponsorlar aracılığıyla karşılarlar. Ayrıca Rektörlüklerin Öğrenci Topluluklarına tanıdığı maddi imkânlardan ve bağlı oldukları İzcilik kuruluşunun destekçiler üzerinden ya da diğer sivil toplum kuruluşları ile TİB arasında yapılacak olan işbirliği protokollerinin kendilerine sağlayacağı imkânlardan ücretsiz olarak faydalanırlar.
Bugün çoğu Üniversite İzci Topluluğu çeşitli ürünler üretmekte ve bunları kayıt dışı olarak satışa sunmaktadır, bu tip çalışmalar öğrenci topluluklarının genel çalışma prensiplerine aykırıdır. Öğrenci toplulukları hiçbir şekilde ticari faaliyet içine giremezler. Yine bazı Üniversite İzci Topluluklarının üyeleri, kampçılık, doğa sporları ve benzeri aktiviteleri yapan ticari amaçlı firmalar tarafından bedava ya da ucuz iş gücü olarak görülmekte, çeşitli vaatlerle topluluk üyelerinin doğa ve İzcilik sevgileri sömürülmekte, İş Kanununun gereklerine uyulmadan, usulsüz olarak bedenen ve fikren çalıştırılmaktadırlar. Mevcut bu durum en başta İzcilik Ahlakına ve İzcilik Töresine uymamaktadır.
5.
SORU: Hayat boyu İzcilik nedir? Üniversitelerde İzcilik Aşama Sistemi nasıl çalışır? Akademik eğitim bittiğinde İzciliğin devam etmesi için hangi yöntem kullanılır?
CEVAP: İzcilik 7 yaşından 70 yaşına kadar rahatlıkla yapılabilecek bir faaliyettir. İzcilik her yaş grubuna bağlı olarak farklı aşamalar içerir. Üniversite İzci Toplulukları Aşama Sistemi, İzci Liderliğine hazırlık, Liderlik ve Uzmanlık Eğitimleri şeklindedir. Öncü İzci Basamağı, Dünya’yı ve Evrensel İzciliği tanımak, inovatif düşünce yapısına sahip olmak, yetişkin bir İzcinin sahip olması gereken 21. yüzyıl bilgi ve becerilerini kazanmak, uluslararası barışa ve doğaya değer vermek, toplumsal ve bilimsel kalkınmaya öncelik tanımak, bireyin dimağını geliştirmek ve toplum lideri olarak öne çıkması üzerine inşa edilmiştir. Dünya İzciliğinde buna Roverizm denir. Aşamalar da, İzcilik temelinde, üniversite öğrencisi gençleri ve mezunlarını, TİB üyesi dernekler bünyesinde nitelikli İzci Liderliği yapabilecek, İzcilik kazanımlarıyla sivil toplum kuruluşlarında görev alarak Yurt ve Dünya’ya yine İzcilik Felsefesiyle yardımcı ve yararlı olabilecek bir konuma getirmeyi amaç edinir. Uzmanlık ve Liderlik Eğitimleri, daha donanımlı İzci ve İzci Liderleri yetiştirmek; daha iyi insanlar ve vatandaşlar olmak; her koşulda ve ortamda kendi kendine yetebilmek; düzenli ve temiz olmak; zamanı iyi kullanmak ve en iyi şekilde değerlendirmek; ekip çalışmasına uygun bireysel tutum ve davranışlar içinde olmak; zararlı alışkanlıklardan uzak durmak; başarı odaklı ve çalışkan olmak; bireysel bilgi ve yeteneklerini sürekli geliştirmek; şeref ve haysiyeti her şeyin üzerinde tutmak, asaletle yüksek İzcilik ideallerine ulaşmak üzerine planlanmıştır. İzcilik, bireye, kendi kendine öğrenmeyi, gelişmeyi, pratik ve uyanık olmayı kazandırır. Kişisel İzcilik kazanımları ömür boyu devam eder ve hayatın her evresinde pozitif yönde kendini gösterir. Bir İzci Liderinin akademik eğitime duyduğu ihtiyaç asla bitmez.
6.
SORU: Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Devlet ve Vakıf Üniversitelerindeki, tüm İzci Topluluklarının Grupbaşları ve Yardımcılarının katıldığı "Öncü İzci Konseyi" nedir ve nasıl çalışır?
CEVAP: TİB Öncü İzci Basamak Önderliği altında oluşturulması öngörülen Öncü İzcilik Konseyi, ülkemiz genelindeki üniversitelerde ve derneklerde kurulu bulunan İzci Topluluklarının yaşadığı sıkıntıların tespit edilmesini, çözüm üretilmesini, aralarında işbirliği yapmalarını, eşgüdüm oluşturmayı, birbirlerini tanımayı ve İzcilik Kardeşi olarak kabul etmeyi amaçlar. Öncü İzci Basamak Önderliği, Konsey tarafından her eylül ayı başında yapılacak Genel Yıllık Çalışma Planı kapsamında yıl içinde gerçekleştirilecek eğitim, seminer, kamp, yurtiçi ve yurtdışı gezi vb. İzcilik faaliyetlerinin tümünün TİB Yıllık Çalışma Planı ile uyumlu olmasını, yüksek İzcilik ideallerine hizmet ediyor olmasını gözetir ve onaylanan Yıllık Çalışma Programını tüm Öncü İzci Topluluklarına duyurur. TİB İzci Uzmanlık ve Liderlik Eğitimlerinin tarihleri ve üniversite öğrencilerine verilecek –bedelsiz- kontenjanın kimler tarafından kullanılacağı bu Konseyde belirlenir. Konseyde alınan kararlar, TİB Öncü İzci Basamak Önderliği tarafından TİB Yetişkin Eğitimi Önderliğine ve TİB İzcilik Programı Önderliğine sunulur. Önderlikler, Konseyden gelen talepleri değerlendirir, eşgüdümlü olarak ihtiyaçlara cevap verir, kamuya duyurur, gereken hazırlığı yapar ve organizasyonu gerçekleştirir, resmi yazışmaları üstlenir ve Üniversite Öncü İzci Topluluklarının yurtiçi ve yurt dışında yapılacak faaliyetlere katılmasını sağlar. Böylece en ekonomik olacak şekilde ve tek elden koordine edilerek, üniversite kampüsleri dışında da rahatlıkla her türlü faaliyet yapılmasının, İzci giysi, arma ve işaretlerinin Yurt ve Dünya genelinde kullanılmasının önü açılır.
7.
SORU: Üniversite İzciliğinde düzenli faaliyetler nelerdir? Uzmanlık çalışmaları nedir?
CEVAP: Üniversite İzciliğine farklı ayrıcalıklar tanıyan bir İzcilik Metodu yoktur. İzcilik Metodu evrenseldir ve her ay biri açık havada olmak üzere en az iki, en çok dört Ünite Faaliyeti yapılmasını öngörür. Bu faaliyetler, Topluluk Yıllık Çalışma Programında yer alır ve düzenli olarak yapılır. Uzmanlık çalışmaları ise TİB İzci Liderlik ve Uzmanlık Eğitimlerine katılmak, bunlarda öğrenilen bilgi-becerilerle önce bireyde sonra da topluluk bütününde farkındalık yaratmak hedeflidir. Uzmanlık Eğitimleri; İlkyardım, Tesis ve Düğümler, Kampçılık, Arama-Kurtarma, Dağcılık, Mağaracılık, Hava İzciliği, Deniz İzciliği, Melek (Engellilerle) İzcilik, Meteoroloji, Astronomi, Bitkibilim, Jeoloji, Haberleşme, Bisiklet, Müzik ve Oyunlar, Vatandaşlık gibi 52 ayrı uzmanlıktan oluşur. İzci Liderlik Eğitim ve Seminerleri de Temel Liderlik Eğitimi, İleri Liderlik Eğitimi, İki Tahta İşareti (Wood Badge) Eğitimi, İzci Lideri Eğitimciliği (TTT) Semineri şeklinde aşamalar halinde İzci Liderliğinde yükselmeyi sağlar.
8.
SORU: Sınav dönemleri ve yoğun ders zamanları İzcilik nasıl yapılır? Katılım zorunlu mudur?
CEVAP: Her üniversitede sınav dönemleri farklı tarihlerde yapıldığından İzci Toplulukları kendi Yıllık Çalışma Programlarında belli ölçüler içinde esnek davranabilirler. Katılım zorunluluğu yine Üniversite Öncü İzci Topluluğunun kendi inisiyatifine bırakılmıştır. Ancak bu inisiyatif Yıllık Çalışma Programını aksatacak ya da tamamlayamayacak kadar geniş tutulamaz ve ötelemeler makul ölçüler içinde olmalıdır. Üst üste iki hafta düzenli ünite çalışması yapılmadığında, üçüncü hafta içinde mutlaka bir ünite çalışması yapılmak zorundadır. Bireysel olarak da, iki ünite çalışmasına üst üste katılmayanlar üçüncü çalışmaya mutlaka katılmakla yükümlüdür.
9.
SORU: İzcilik eğitim midir, spor mudur? Eğitimsel metotlar nelerdir?
CEVAP: İzcilik her türlü kültür, sanat ve spor faaliyetini kapsayan kendi içinde bütünlüğü olan, bilgi kadar eğlenceye de önem veren ve ömür boyu süren özgün bir yaşam felsefesidir. Sadece eğitim ya da spor olarak görmek doğru değildir. İzcilik Metodu kendi içinde bir bütündür ve ağırlıklı olarak “yaparak-yaşayarak” öğretim metodunu kullanır.
10.
SORU: Üniversitelerde Öncü İzciliğin yaş sınırları nelerdir? Hedefler nasıl belirlenir?
CEVAP: TİB üyesi derneklerdeki Öncü İzcilik, 18 yaşında başlar, 26 yaşını tamamlayınca biter. Üniversite İzci Topluluklarındaki Öncü İzcilik faaliyetlerine katılmak ise, üniversiteye kayıtlı öğrenci olmak ve 27 yaşından gün almamış olmakla mümkündür, ancak üniversitelerin resmi akademik kadrolarında yer alanlarda yaş sınırı gözetilmez. Öncü İzciliğin kazanımları WOIS ve TİB tarafından kategorize edilmiş ve belirlenmiştir. Öncü İzci Basamak Programı, bireysel ve topluluğun bütünsel gelişimini destekler niteliktedir. Üniversite Öncü İzci Topluluklarının Yıllık Çalışma Programları dahilinde yapacakları her faaliyet de WOIS ve TİB’nin belirlediği kazanımları ve eşgüdümü hedefler. 26 yaşını bitirenler için iki seçenek vardır: İlki bir İzcilik kuruluşu içinde İzcilik Gönüllüsü olarak kalmak ve ihtiyaç dahilinde faaliyetlerde görev almaktır. İkincisi ise yine bir İzcilik kuruluşu içinde sorumluluk almak ve İzciliğe, İzci Lideri olarak devam etmektir.
Öncü İzci Basamak Programının ana hedefi akademik kariyer sahibi gençleri aşamalar halinde donanımlı İzci Lideri yapmak, onların Türkiye İzcileri ve Dünya İzciliği içinde aktif yetişkinler olarak rol almasını sağlamaktır. Yanal hedefler ise Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkelerine sahip çıkacak, içinde bulunduğu topluma önderlik edecek, vizyon ve liyakat sahibi, inovatif düşünen, bilime, sanata, kültüre, spora önem veren, sosyal yaşama adapte olmuş, girişimci, sivil toplum kuruluşları, meslek grupları, odalar ve politik mekanizma içinde aldığı/alacağı görevlerde etkin ve yetkin, yakalanan fırsatları değerlendirmeyi bilen, yılmak nedir bilmeyen, başladığı işi zamanında ve başarıyla tamamlayan, hatta Dünya genelinde öne çıkarak Türkiye'nin yüzünü ve geleceğini aydınlatacak, herkesçe sevilen, sayılan, adil, dürüst ve ahlaklı her seviye ve aşamadan Uluslararası İzci Liderleri kazanmaktır.
Bu hedef ve öz görevler Öncü İzci Basamağının parolasında saklıdır: "İleri! Daima ileri!"


Yorumlar

Popüler Yayınlar