Soru ve Cevaplarla TİB İzciliği

SORU: TİB başka kurum veya kuruluşlardan alınan İzci Liderlik Sertifikalarını tanıyor mu?

CEVAP: TİB, Uluslararası İzcilik Kuruluşlarının tanıdığı Liderlik ve Uzmanlık sertifikaların tamamını WOIS veya TİB Yetişkin Eğitim Kurulları tarafından açılan eğitimlerde karşılığı varsa, WOIS'in verdiği yetki ve TİB tarafından belirlenen özel şartlar çerçevesinde tanır.

Buna göre;

1- Dünya genelinde başka Ulusal ya da Uluslararası Kurumlardan alınan 3 ve 4 Tahta İşareti Liderlik Sertifikalarının WOIS’te karşılığı yoktur. WOIS sadece 2 Tahta İşareti Liderlik Sertifikalarını tanır ve bunlara denklik verir. Yani TİB’ye bugün katılan her 3 ve 4 Tahta İşareti sahibine, “şartları sağlıyorsa” TİB bünyesinde 2 Tahta İşareti Denklik Sertifikası düzenlenir ve WOIS’ten Uluslararası 2 Tahta İşareti Sertifikası istenir. 3 ve 4 Tahta İşareti WOIS/TİB içinde sadece görev işaretleri olarak kullanılır ve TİB içindeki yönetim ve eğitim görevleri, sadece WOIS tarafından uluslararası olarak açılan Dünya İzci Lideri Eğitimcileri Semineri (TTT)’ye katılanlara verilir. TTT sertifikaları her beş yılda bir yenilenmek durumundadır. Yenilenmeyen sertifikaların sahipleri tekrar 2 Tahta İşaretine geri dönerler. Ömür boyu olarak, Uluslararası Daimi 3 veya 4 Tahta İşaretlerini taşımak ise WOIS’in görev ve yetki alanındadır. Bu durum, WOIS tarafından ayrıca sertifikalandırılır.

2- Başka Ulusal Kurumlardan alınan 2 Tahta İşareti sertifikasında Uluslararası geçerliliğe sahip “Uluslararası Wood-Badge Kodu” varsa, sertifika sahibi TİB üyesi bir derneğe üye olduysa ve WOIS/TİB 2 Tahta İşareti Eğitimi (WBE) için gereken “şartları sağlıyorsa” TİB tarafından Uyum Seminerine alınır ve başarılı olması durumunda isimleri WOIS’e bildirilir. WOIS, uluslararası kodun geçerliliğini sorgular ve buna göre WOIS’e ait Wood-Badge Sertifikasını düzenler ya da düzenlemez. WOIS’in kabul etmediği sertifikalar TİB içinde de geçerli değildir. Sertifikanın kabul edilmediği durumlarda, İleri İzci Lideri Sertifikasının denkliği aşağıda yer alan ilgili mevzuata göre yapılır.

3- Başka Ulusal Kurumlardan alınan Kümebaşı, Oymakbaşı, Ocakbaşı Sertifikalarının, TİB içindeki karşılığı, İleri İzci Liderliği Sertifikasıdır. Ancak bu sertifikalara denklik sertifikası düzenlenmesinin şartları vardır: Sertifika sahibinin son 10 yıl içinde aktif bir İzci Ünitesinde başarıyla görev yaptığının biliniyor olması, TİB üyesi bir derneğe üye olması ve ilgili Dernek İzcilik Önderinin önerisi ve onayı gerekir. Sertifika sahibi “şartları sağlıyorsa” TİB tarafından Uyum Seminerine alınır ve başarılı olması durumunda kendisine İleri İzci Liderliği Sertifikası verilir.

4- Başka Ulusal Kurumlardan alınan Liderlik Temel Kursu vb. sertifikalara TİB tarafından denklik verilmez. Bu durumda olanlar en baştan başlamak ve “şartları sağlıyorsa” TİB tarafından açılacak Temel Liderlik Eğitimlerine (TLE) katılmak durumundadırlar.

5- Başka kuruluşlardan alınan ve geçerlilik süresi devam eden ilkyardım, arama-kurtarma, cankurtaran, dağcılık, doğal afetler, meteoroloji, astronomi,yelken, planör, paraşüt vs. gibi sertifikaların karşılığı TİB’de varsa ve TİB tarafından ilgili Uzmanlık ya da Branş Eğitimi açılmış ya da başka kuruluşlarla işbirliği yapılarak organize edilmişse, başka kuruluşların verdiği sertifikalara, “aynı süre içinde” geçerli olmak üzere, Uzman Lider ya da Branş Lideri Denklik Sertifikası düzenlenir.

6- İzciliğin ilgi alanına giren bir konuda mesleki lisans diplomasına ya da ruhsatına sahip olanlar, İzci Liderlik Eğitimlerini başarıyla geçtikleri takdirde, TİB içinde Uzman İzci Lideri olarak nitelendirilirler.



SORU: Türkiye’de bir daha ne zaman WOIS-TTT (İzci Lideri Eğitimciliği Semineri) açılacak?
CEVAP: Türkiye’de uluslararası TTT açılması 2020-2021 İzcilik Dönemi Taslak Çalışma Programında yer alıyor.


SORU: TİB’nin izci basamak sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
CEVAP: TİB, izci basamakları konusunda, Türkiye İzciliği içinde şimdiye kadar alışılagelen üç basamaklı sistemden farklı bir basamak sistemi uygular. TİB’nin uyguladığı basamak sistemi kısaca, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin yaş gruplarıyla ilintili olarak düzenlenmiştir. Basamaklar bu şekliyle Milli Eğitim Bakanlığımızın eğitim-öğretim yaş grupları ile uyum sağlar.
Yavrukurtlar, iki ayrı basamaktan oluşur:
1- Şirin İzci Basamağı (5-8 yaş arası)Parolası: “Şirin İzci öğrenir.”
2- Küçük İzci Basamağı (7-12 yaş arası)Parolası: “Küçük İzci çok çalışır.”
Yavrukurt basamaklarından sonra İzci Basamağı gelir.
3- İzci Basamağı (11-15 yaş arası)Parolası: “İzci daima hazır!”
İzci Basamağından sonra gelen Ergin İzciler de ikiye ayrılmıştır:
4- Gezgin İzci Basamağı (14-21 yaş arası)Parolası: “Gezgin İzci topluma hizmet eder.”
5- Öncü İzci Basamağı (18-26 yaş arası)Parolası: “Öncü İzci ileri! Daima ileri!”
Basamaklar arasındaki birbirine bağlı geçiş aralıkları özellikle bırakılmıştır. Çocuk veya gencin pedagojik ve fiziksel gelişim sürecine göre hangi basamakta yer alacağı sorumlu ünite izci liderinin takdirindedir. Basamaklar arasındaki geçişler bireysel ya da toplu törenle yapılır.
TİB’nin Türkiye İzcilerinin yaş basamak sistemine getirdiği en büyük yenilik, Öncü İzci Basamağıdır. TİB bünyesinde izci olarak 26 yaşını bitiren herkesin, bir ünitenin sorumluluğunu alacak şekilde güvenilir, izcilikle ilgili her türlü bilgi, beceri ve donanıma ulaşmış, doğaya, çevreye ve insani değerlere saygılı, liderlik vasıfları gösteren birer iyi insan, iyi vatandaş olarak yetişmiş, doğru ve tutarlı tutumlar içinde olması arzu edilir.


SORU: TİB’nin izci giysisinin renkleri, İzci Liderlerinin kullandığı değer fularlarının renk ve desenleri nasıl seçilmiştir? İzci giysilerinin kullanımıyla ilgili bir yaptırım var mıdır?
CEVAP: Öncelikle belirtmek gerekir ki, TİB izci giysisi bir üniforma değildir. Kendi içinde çeşitlilik gösteren, doğa koşullarında kullanıma uygun iş ve faaliyet giysileridir.
TİB’nin kuruluşu öncesinde Dünya’nın önde gelen ulusal izci giysileri taranmış, genel olarak İzciliğin Kurucusu Baden-Powell döneminden beri kullanılagelen bej (devetüyü) renkli gömlek ile hâki renkli pantolonun kullanıldığı görülmüştür. TİB İzcilerinin de Dünya İzciliği ile daha kolay entegre olabilmesi için aynı renkler seçilmiştir. TİB şapkası da geleneğe sadık kalınarak hâki renklidir. Basamaklara ve aşamalara göre farklı türde şapkalar kullanılacağı TİB Ana Tüzüğünde yer alır. İzcilik faaliyetlerinde ise daha kolay seçilmeyi sağlayan ve farkındalık yaratan kırmızı renkli üst giysilerin (tişört, mont, kazak, şapka vs.) kullanılabileceği belirtilir.
Değer fularları, izcilerin, izcilik gönüllülerinin ve izci liderlerinin sertifikalandırılmış aşamalarına ve görev yaptıkları TİB kurullarına bağlı olarak değişik renkli ekose desenlerden oluşur. TİB Uygulamalar Genel Yönetmeliği, Ana Tüzükte yer alan giysi çeşitlerinin nerede, ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hakkında daha detaylı bilgi sunar. TİB üyesi derneklerin üyeleri ve dernekler bünyesindeki izci üniteleri, TİB Uygulamalar Genel Yönetmeliğinde görselleriyle tarif olunan izci giysisini giymeyi, TİB Ana Tüzüğü gereği kabul ve taahhüt ederler. TİB izcilerinin tamamı özel gün ve haftalarda, yurt dışı faaliyetlerde, TİB tarafından yapılan faaliyetlerde kırmızı-beyaz renklerden oluşan federasyon fularını kullanırlar. Federasyon fularının enseye denk gelen bölümünde TİB arması bulunur. İzci ünite fularları ise evrensel anlamda izci fuları vasıflarına uygun olmak kaydıyla derneklerin seçeceği renklerden, branş ve basamak özelliklerini belirtebilecek şekilde oluşur ve enseye denk gelen bölümde dernek arması yer alır.
TİB izcileri gömleğinin sağ kolunda ulusal, sol kolunda bölgesel arma ve aşama brövelerini taşır. Gömleğin sağında kalan tarafta ulusal izcilik kuruluşlarını, solunda kalan tarafta ise uluslararası izcilik kuruluşlarını tanımlayan arma ve aşama bröveleri yer alır. Her bir arma ya da brövenin ne şekilde gömleğe dikileceği TİB Ana Tüzüğü ve Uygulamalar Genel Yönetmeliğine bağlı olarak düzenlenmiştir.
12/08/2018 tarihli TİB 2. Olağan Genel Kurulunda, izci basamağı ve daha üst basamaklardaki (+11 yaş) deniz izci ünitelerinin beyaz renkli gömlek, gezgin izci ve daha üst basamaklardaki (+14 yaş) hava izci ünitelerinin mavi renkli gömlek giyecekleri şeklinde tüzük ve yönetmeliklerde değişiklik yapılmış, yapılan bu değişiklikler İçişleri Bakanlığının ilgili birimlerine bildirilerek onay alınmıştır.
Her türlü izci giysisini giymek -sadece izci fuları olsa dahi-, 1934 yılında TBMM'de kabul edilmiş olan “Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun” kapsamındadır. Resmi tüzel kişiliğe sahip İzcilik kuruluşları, giyecekleri özel giysiler için İçişleri Bakanlığının ilgili birimlerinden izin almak zorundadırlar. TİB izci giysileri yetkili makamlar tarafından onaylanmış özel kullanım koşulları olan giysilerdir. Bu nedenle TİB bağlısı olmayanların, TİB izci giysilerini ya da aynı renklerde izci giysilerini giymesi kanunen mümkün değildir. Giydiği tespit edilenler hakkında Türk Ceza Kanununa göre cezai işlem yapılır.


SORU: TİB’nin kurumsal renkleri ve armasının anlamı nedir?
CEVAP: Türk bayrağının renkleri ve 1955 kuruluşlu Türkiye İzciler Birliği-TİB’nin arması kırmızı ve beyazdır. Bu sebeple 2014 kuruluşlu TİB’nin arması da kırmızı beyaz olarak işlenmiştir. TİB arması, izciliğin evrensel simgesi durumunda olan ve uluslararası literatürde “fleur de lis” olarak bilinen stilize edilmiş zambak motifinin içinden büyüyen yeni sürgün zambak motifinden oluşur. İkinci motif, 1955 kuruluşlu TİB armasında yer alan ve zambak-alaz arasında stilize edilmiş olan motiften esinlenilmiştir. TİB flamasının zemininde ise gömlek rengi olan bej (devetüyü) renk 2014’te Kurucular Kurulu tarafından seçilmiş ve Ana Tüzükte armanın ve flamanın özellikleri ve kullanım şekilleri görseller ve yazı ile belirtilmiştir.


Soru: TİB neden 10 Kasım günü değil de, önünden ya da arkasından Anıtkabir ziyaretlerini gerçekleştiriyor?
Cevap: 10 Kasım günlerinde Anıtkabir’de aşırı bir izdiham oluyor. Giriş-çıkışlarda güvenlik önlemleri artırılıyor, otobüsler alana alınmıyor. Aşırı kalabalık, boyu 150 cm altındaki herkes için ciddi bir risk oluşturuyor. Bu sebeple, TİB, Anıtkabir ziyaretlerini 10 Kasım günü yapmayı uygun bulmuyor. Başka bir sebebi yok. Öte yandan Anıtkabir yılın her günü ziyaret edilebilir, illa 10 Kasım’da gidilecek diye bir kural yoktur. Ancak Atatürk’ü Anma Haftası içinde yapılmasını Anıtkabir Komutanlığının o haftaya özel hazırlıklar (süsleme) yaptığını düşünerek tavsiye ediyoruz.


Yorumlar

Popüler Yayınlar