İzci, İzcilik Gönüllüsü veya İzci Lideri Kime Denilir?


Her fular takanı "İzci" kabul etmek İzciler tarafından sıklıkla yapılan bir hatadır. Oysa İzcilik salt bir fular ya da üniformadan ibaret değildir; Dünya barışı, doğa sevgisi, çevreye ve insani değerlere duyarlı bir yaşam felsefesidir. Irkçılığı, dil, din ve cinsiyet ayrımcılığını reddeder, bilime, sanata, kültüre, bireysel ahlaka, toplumsal hukuka, sürekli gelişime ve buna bağlı olarak olumlu yönde değişime önem verir. Fular takmak kolaydır da, verilen İzci Sözüne ve İzcilik Töresi'ne ömür boyu bağlı kalmak zordur.
Evrensel İzcilik Prensiplerinden biri dahi eksik kalsa ya da dışarıda bırakılsa, İzcilik vasfı tamamen yitirilir.
İzci Lideri ise çocuk ve gençlere bu yönde yaşamaları için örnek olan, izci ünite çalışmalarında aktif rol ve sorumluluk alan Yetişkin İzcidir. İzciliğe hâkim, dürüst, Uluslararası İzcilik Hareketi'ne sadık, toplum içinde saygın ve güzel ahlaklı olmak zorundadır. İzci Liderliği gönüllülük esasına dayanır, İzcilik üzerinden şahsi maddi kazanç elde edenlere, İzciliği mesleğe dönüştürenlere İzci Lideri denilemez.
İzci Liderliğinde alınan unvanlar geçicidir. Üstlenilen/verilen görev ve sorumluluklar suresince geçerlidir. Unvanların ömür boyu kullanılabilecek olması Uluslararası İzcilik Kuruluşları'nın takdirindedir.
İzcilik bir çocuk ve gençlik hareketi olduğu için 26 yaşında son bulur. Bundan sonra ya İzci Lideri ya da İzcilik Gönüllüsü olarak yola devam edilebilir. Bu bağlamda Yetişkin İzci olan herkese İzci Lideri demek de doğru değildir. Hangi İzci Liderlik veya Uzmanlık Eğitimi'ne katılmış, kaç Tahta İşareti almış olursa olsun; düzenli olarak ünite çalıştırmayan, izci üniteleri bulunan bir kuruluş içinde aktif sorumluluk almayan kişiler sadece İzcilik Gönüllüsü'dür.
Ve Evrensel İzcilik Değerlerine bağlı olan bütün Dünya İzcilerinin "kardeş" kabul edildiği de asla unutulmamalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar