GILWELL NEDİR?


Günümüzde "Gilwell", izci liderliğindeki aşamalı eğitim sisteminin adıdır. Adını ilk uygulamaya koyulduğu Londra'daki Gilwell Park'tan alır. Gilwell Sistemi üye olunan uluslararası izcilik teşkilatlarının eğitim programları bütününü içerir. Bu programlar kuruluşlar arasında yerel ve bölgesel koşullara göre değişiklikler gösterse de temel olarak aynıdır.

Wood Badge Eğitimi'nin pratik (uygulama) ve teorik (tez) aşamalarını başarıyla tamamlayanlar Gilwell Sisteminin küresel koruyucuları olarak ulusal ve uluslararası Gilwell Topluluklarının doğal üyesidirler.

Gilwell Toplulukları "onur, azim, disiplin, sadakat ve liyakat" prensiplerine göre çalışır. Gilwell Toplulukları, kurumsal vizyon ve misyonu belirler, yakın ve uzak izci (bireysel) ve izcilik (toplumsal) gelişim planları oluşturur, ulusal ya da uluslararası etkinlikleri ilgili kurullarla birlikte organize eder.

Topluluk üyeleri yenileşimci (inovatif) ve ilerlemeci (progresif) anlayışla bilgi ve tecrübe yönünden sürekli güncellenirler, genç liderlere danışmanlık yapar, görevlendirildikleri eğitim ve seminerlerde bilgi ve tecrübelerini yeni nesillere aktarırlar. Bu anlamda Gilwell Sistemi akademik bir işleyişe tâbidir.

Topluluk üyeleri; yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası sürdürülebilir permakültür yaşam, hayat boyu öğrenme/eğitim, yenilenebilir enerji, her türlü canlının doğal yaşamını idame, evrensel çocuk, insan ve hayvan hakları, doğayı ve çevreyi koruma, küresel barış, eşitlik, hukuk ve adaletten yana taraftır. İzciliğin gelişmesi ve kalkınması için ulusal ve uluslararası kuruluşlara projeler hazırlar, öneriler sunar, akademik düzeydeki çalışmaları yürütür, kurumlararası işbirliği protokollerini araştırır, izciliğin ilgi alanına giren konularda işlevsel politikalar üretir ve bunların uygulanmasına çalışır.

Gilwell Toplulukları tamamen bağımsız sivil kuruluşlardır. Topluluklar kendi içlerinde yer alan Baş İzci Lideri Eğitimcileri (WB4) arasından seçilen Gilwell Önderleri tarafından yönetilir. Gilwell Önderleri evrensel izcilik ant ve töresi ile izcilik ruhu ve asaletini tam mânâda korumak ve gözetmekle yükümlüdürler.

Gilwell Topluluğu toplantılarına "indaba" (Kabile şefleri toplantısı anlamına gelir.) adı verilir. İndabanın kendine has geleneksel kurallardan oluşan evrensel ritüelleri vardır ve bu ritüeller itinayla korunurak yeni nesillere aktarılır. İndaba her yıl en az bir kez gerçekleştirilir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar