GILWELL EĞİTİMLERİ


Dünya İzciliğinin Gilwell Eğitim Sistemi içinde yer alan Tahta Nişanı Uygulaması (Wood Badge Training, kısaca WBT), üye olunan Dünya İzcilik Organizasyonu'nun Dünya Eğitim Kurulu tarafından hazırlanan özel bir wood badge eğitim programına bağlı kalarak Ulusal İzcilik Organizasyonları tarafından açılır. Uygulamada başarılı olanlara WBT uygulama aşaması başarı sertifikası verilir, Gilwell Fuları ve Bir Tahta İşareti (WB1 günümüzde genellikle kullanılmaz) takılır.


Ayrıca, adaya, Dünya Kuruluşu'nun bilgi bankasında bulunan tez konularından biri rastgele verilerek, bu konuda azami 3 yıl içinde bir akademik tez yazması istenir. Tez yazım kuralları ve başarı kriterleri uluslararası kuruluşların Dünya Eğitim Kurullarınca belirlenmiştir. Tez yazım aşamasında adaya yol göstermesi için, en az İki Tahta Nişanı sahibi bir danışman da atanır. Danışman nezaretinde yazılan tez, ulusal kuruluşun Tez İnceleme Kurulu tarafından kabul edilip onaylandığında, adaya WBT tez aşaması başarı sertifikası verilir ve İki Tahta Nişanı (WB2) takılır. Dünya Kuruluşu tarafından da uluslararası geçerliliği olan özel bir kod taşıyan Wood Badge Başarı Sertifikası verilir. Wood Badge sertifikaları ömürboyu geçerlidir; dolayısıyla WBT'in her iki aşamasını da başarıyla tamamlayanlar 2 Tahta Nişanını ömürboyu taşırlar ve isimleri üye olunan Dünya Kuruluşu'na bildirilir.

İki Tahta Nişanı sahipleri, ulusal kuruluşların talebi doğrultusunda üye olunan Dünya Kuruluşu tarafından açılan ve kısaca TTT (Trainers' Team Training) adıyla bilinen Eğitimci İzci Liderlerinin Eğitim Semineri'ne davet edildiklerinde katılabilirler. Semineri tamamlayanlara beş yıl için geçerliliği bulunan TTT sertifikası verilir. TTT sonrasında da Ulusal ya da Dünya Kuruluşunun Eğitim Kurullarında görevlendirilerek, aldıkları göreve bağlı olarak 3 veya 4 Tahta İşareti (WB3, WB4) taşımaya hak kazanarak sertifikalandırılırlar. Görev süresi ulusal veya uluslararası kuruluşlarca belirlenir, görev süresi ya da TTT sertifikasının geçerlilik süresi bitenler İki Tahta Nişanı taşımaya geri döner.

Kimi dünya kuruluşları TTT'leri iki ayrı aşamada yaparak Eğitimci Lider Yardımcısı Eğitimi (3 Tahta / Assistant Leader Trainers' Training - ALTT) ve Eğitimci Lider Eğitimi (4 Tahta /Leader Trainers' Training - LTT) olarak ayrı ayrı sertifikalandırırlar.

Wood Badge Uygulamaları ile TTT, ALTT veya LTT Seminerlerini baş sorumlu olarak yönetecek 4 Tahta İşareti sahibi Baş İzci Lideri Eğitimcilerinin (WB4), son beş yıl içinde, Dünya Kuruluşu tarafından açılmış en az bir TTT'ye katılmış olması veya LTT görmüş olması ve uluslararası izcilik kuruluşu tarafından verilen görev sertifikasının geçerlilik süresinin dolmamış olması gerekir.

WBT Uygulamaları ve TTT, ALTT, LTT Seminerlerine, üye olunan Dünya Kuruluşu tarafından, uluslararası TTT ya da LTT sertifikası geçerli olan bir gözlemci atanır. Eğitimler gözlemcinin sonuç raporuna göre, uluslararası geçerlilik kazanır veya kazanmaz.

Bu şartlar altında düzenlenmeyen ve Dünya Kuruluşunun onaylamadığı WBT, TTT, ALTT veya LTT Dünya İzciliği içinde geçerli değildir.

Dünya genelinde herhangi bir Dünya Kuruluşuna üye olmayan dernekler kendi başlarına WBT, TTT, ALTT veya LTT aç(a)maz, sertifika ver(e)mezler. Adında "Gilwell" kelimesi geçse bile Dünya Kuruluşu üyeliği bulunmayan dernek veya kuruluşlar tarafından yapılan veya açılan bu gibi etkinliklerin hiçbir değeri ve geçerliliği yoktur.

Dünya Kuruluşlarından birine üye olmayan federasyon ya da konfederasyonların açtığı izci liderliği eğitimlerine ait sertifikalar da ancak sertifikayı veren kuruluşun bağlısı olan alt kuruluşların kendi içinde geçerli olabilir, Dünya genelinde geçerli değildir.

***
Yurdumuzda OBESİD - MEB İzciliği yapıldığı zamanlarda, bu daireden alınan Tahta İşaretlerinin uluslararası bir geçerliliği ne yazık ki yoktur. Fakat OBESİD'den alınan izci liderlik sertifikalarına bir Dünya Kuruluşuna üye olan bir izcilik federasyonundan denklik sertifikası almak ve uluslararası geçerliliği olan izci liderlik sertifikalarına ulaşmak mümkündür.

Türkiye'de de dernekler bünyesinde tamamen rant amaçlı açılan veya yapılacağı söylenen sahte "Gilwell İzci Liderliği" eğitimleri/uygulamaları görülmektedir. Evrensel İzci Ahlak ve Prensiplerine sahip olmayan kişilerce organize edilebilen bu etkinliklere katılmanın ya da bir dernekten sertifika almanın Dünya İzciliği içinde hiçbir değeri yoktur. Bağış adı altında alınan ödemeler karşılığında kolayca verilen izci liderlik sertifikaları tamamen geçersiz olup izcilikten çıkar elde etmek isteyenlerin, Gilwell Sisteminin gerçek işleyişini bilmeyen insanları aldatmasından/dolandırmasından ibarettir.

Gerçek izciliğin izini süren izci liderlerinin, neyin gerçek neyin sahte olduğunu ayırt edebilecek düzeyde olduklarını varsayarak bu konuda gereken özeni göstereceklerine inanıyorum...

***
Görsellerde yer alan armalar, TİB/WOIS bünyesinde geçmişte yapılan etkinliklere aittir. Bunlardan önce ve sonra da TİB/WOIS bünyesinde WBT ve TTT'ler düzenlenmiştir. TİB'nin düzenledikleri haricinde ülkemizde WOIS onaylı olarak gerçekleştirilmiş başkaca bir Gilwell İzci Liderliği eğitimi yoktur.

En iyi izcilik dileklerimle...

Orhan Taymaz (Int' WB4 / Int' LT)
Uluslararası Daimi Baş İzci Lideri Eğitimcisi

TİB Kurucu Başkanı ve Gilwell Önderi
WOLF Dünya Yönetim Kurulu Başkanı ve Gilwell Society Dünya Önderi
WOIS Dünya Yetişkin Eğitim Kurulu Daimi Üyesi ve Avrupa Bölgesi Yetişkin Eğitim Kurulu Başkanı
SSFF Dünya Eşdirektörü ve Vakıf Sekreteri
ISV of Gilwell Dünya Direktörü
TİB-Baykuş KSvDS Derneği Başkanı

Yorumlar

Popüler Yayınlar