ISVG: YAŞAM İÇİN ÖĞREN


INTERNATIONAL SCOUT VOLUNTEER GROUP (ISVG)

ULUSLARARASI İZCİ GÖNÜLLÜ GRUBU

ISVG’yi tanımaya öncelikle uluslararası izcilik terminolojisindeki gönüllü tanımıyla başlayalım. Zira gönüllülük ilkesi ile yapılan evrensel izcilikte, yetişkin, genç ve çocukların tümü izci gönüllüsü kabul edilir. İzci lideri olmak, izcilik gönüllüsü olmaktan ayrı bir kavram değildir. Faaliyetlerde yetişkinler de bağlı oldukları ünitelerin izci fularını takar, bizdeki gibi ayrı ayrı fularlar takılmaz. Liderlik fularları sadece liderler arası toplantılarda ya da eğitimlerde takılır. Liderlik, izcilere hükmetmek değil, izcilere ve hiçbir ayrım yapmadan topluma hizmet etmektir.

Türkiye’de ara sıra dile getirilse de, “İzci lideri, izciliğe hizmet eder” gibi izci liderliğine ayrıcalık tanıyan bir kavram yoktur dünyada. Çünkü izcilikte hiçbir konuda ayrımcılık yoktur. İzci ünitesi içindeki her üye, bireysel tutum ve davranışlarını, İzcilik Töresi ve İzci Sözü’ne uygun bir hâle getirmekle peşinen yükümlüdür. Böylece küçük-büyük her yaştan izci, izciliğe de bu şekilde doğaçlama olarak hizmet eder. Liderlikteki liyakat ve tecrübe ise sürekli yenilenebildiği, güncellenebildiği oranda geçerlidir. 25 sene öncede kalmış liyakat ve tecrübenin bugünkü koşullarda tepeden inme olarak kendine bir yer bulması güçtür. Hem izcilik, genç nesillerin erken yaşta hayat tecrübesi ve liyakat edinmesi için değil midir?

Nesiller değişti, zaman değişti, teknoloji değişti… Dünyada 125 yıl önce kurulmuş pek çok kuruluş vardır; bir bakın bakalım hangisi ilk kuruluşundaki teknoloji ile kalmış. Felsefe aynı, ruh aynı tabii, fakat aynı felsefe ve ruhla çıkılan yollar artık çok farklı. Haliyle izcilik de değişti. Süreç içinde doğan ihtiyaçlarla birbirinden farklı uzun, dikenli, taşlı yollar keşfedildi. Hâlâ da keşfediliyor. İşte Uluslararası İzci Gönüllüleri Grubu da keşfedilen yeni yollardan biri oldu.

Uluslararası İzci Gönüllü Grubu, Kovid-19 pandemi sürecinde birbirini sosyal medya üzerinden tanıyan, farklı Dünya Teşkilatlarına bağlı olarak izcilik yapan pek çok izci liderlerinin yeni yaşam koşullarına uygun izcilik yapma arayışları neticesinde kendiliğinden oluşmuş bir yetişkin liderler topluluğudur. 2020’de internet ortamında yapılan düzenli toplantılar neticesinde kurumsallaşma kararı alınmış ve Toronto-Kanada merkezli farklı kuruluşlarda izcilik yapan 40 ülkeden 2 bini aşkın izci liderinin katılımıyla kurulmuştur. Kuruluşun temel amacı “sınır tanımayan izcilik” anlayışıyla Dünya İzciliğine yeni uygulamalar kazandırmak, yeni bir yön vermektir. Bu anlamıyla geleneksel izcilikten farklı, 21. yüzyıla uygun gelişimci, yenileşimci (inovatif) ve ilerlemeci (progresif) bir izcilik, liderlik ve gönüllülük anlayışını benimser. ISVG Uluslararası Açık İzcilik Üniversitesi’ni oluşturmak ve tüm Dünya İzcilik Teşkilatlarının izci liderlik eğitimlerine yön vermek amacındadır.

ISVG kurucusu Dr. Dikpal Keshari BAIDYA çok uluslu yaşayan bir bilim insanı, öğretim üyesi. Başlattığı gönüllü oluşumun kısa sürede bu denli geniş bir kitleye ulaşması tabii ki bir rastlantı değil. Zira, milyonlarla ifade edilen Dünya İzcilerinin içinde “izciliğe gerçekten gönül vermiş, sahada aktif olan insanları” çevresine toplamış. Türkiye’den de değişik kuruluşlardan kişilere ulaşılmış, ancak ISVG’nin kriterleri belirlenmiş bir insan kaynağı arama-tarama çalışması var: Sözde değil, gerçekte izci olmak; yeniliklere ve hayat boyu öğrenmeye açık olmak; içinde bulunulan topluma, izciliğe ve gruba yardımcı ve yararlı olmak. Dr. Baidya ulaştığı yabancı ülkelerdeki insanlarla internet ortamında bire bir mülakatlar yaparak işe başlamış. Mülakatını başarılı bularak ISVG’ye davet ettiği kişilerin verdiği referanslarla diğer insanlara ulaşmış, ISVG içinde üyesi bulunmayan ülkeler bazında mülakatlara halen devam ediyor.

Pandemi sürecinde herkesin evinden katıldığı sohbet toplantıları, Dr. Baidya tarafından kısa zamanda akademik bir yapıya kavuşturuldu, izciliğin ilgi alanına giren birbirinden çeşitli konularda akademik gelişim seminerleri yapıldı. Seminerler ISVG üyeleri içinde yer alan ve profesyonel anlamda uzman olan kişiler tarafından verildi. Yani farklı kuruluşlarda izcilik yapan ISVG üyeleri birbirleriyle kişisel ve kurumsal izcilik tecrübelerini paylaştı; birbirlerini akademik bilgi aktararak geliştirdi. Halen geliştirmeye de devam ediyorken gelen genel taleple bunun bir Uluslararası Açık İzcilik Üniversite’si olması fikri akıllara düşüyor ve kurumsal ve akademik çalışmalar bu yönde yeni bir boyut kazanıyor.

30 farklı ülkeden bini aşkın izci liderlerine ulaşılınca, öncelikle uluslararası bir kuruluş olarak yapılaşmaya gidildi ve her ülkeden izcilikte aktif bir kadın, bir erkek izci liderinin ISVG’ye kurucu olması kabul gördü. Yapılan hazırlıklar doğrultusunda ISVG, Mart 2021’de Toronto-Kanada merkezli bir uluslararası izcilik kuruluşu olarak kuruluyor.

Bu süreçte Türkiye’den kadın kurucu üye olarak Özlem ALP (WB2) ve erkek kurucu üye olarak Orhan TAYMAZ (Int’WB4) organizasyonun kurulmasına dahil olmuşlardır. Kurucu üyeler arasında dünyanın değişik izcilik kuruluşlarından pek çok tanınmış isim yer alıyor. İzciliğin evrensel felsefesi, değerleri, ruhu ve izci kardeşliği burada canlanıyor ve ırk, dil, din, mezhep, milliyet, cinsiyet ayrımcılığından, dünya devletlerinin siyasi görüşlerinden, mevcut izcilik kuruluşlarının politika ve kurumsal çekişmelerinden uzakta uluslararası bir “ISVG Ailesi” oluşturuluyor, üstelik bu oluşum Kanada üniversiteleri tarafından da destekleniyor ve oluşum çok uluslu akademik bir rüzgâr yakalıyor.

Türkiye’den kurucu üye olanların her ikisi de uluslararası yönetim ve alt kurullarda görev alınca, kurum içinde alınacak kararlarda Türkiye’yi temsil etmek üzere, Begüm SERT (WB3) ile Mehmet KUZUDİŞLİ (WB2) atanıyor. Böylece Türkiye’den dört izci lideri ISVG yönetim kadrosunda yer buluyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan uluslararası görev dağılımları ise şu şekilde sonuçlandı:

Başkan: Dr. Dikpal Keshari BAIDYA, Kanada
Genel Direktör: Orhan TAYMAZ, Türkiye
Genel Sekreter: Dr. Vinutthaput PHOPHET, Tayland
Kuzey Amerika Bölge Komisyoneri: Raul HERNANDEZ, ABD
Güney Amerika Bölge Komisyoneri: Rafael MEZA, Ekvador
Avrupa Bölge Komisyoneri: Vida KOTARAC, Sırbistan
Africa Bölge Komisyoneri Mounir CHAOUI, Tunus
Asya-Pasifik Bölge Komisyoneri: Sudhan MARASENI, Nepal
(Okyanusya kıtasında yapılanma sağlandığında Asya-Pasifik Bölgesi, Asya ve Avustralya Bölgeleri olarak ikiye ayrılacaktır.)

ISVG’nin ilk Dünya Konferansı ise önümüzdeki aylarda Tunus’ta devlet desteği ile gerçekleştirilecektir. Bu iş için görevlendirilen Organizasyon Komitesi çalışmalarını sürdürüyor. Sanırım ISVG’nin bulduğu çokuluslu ve çok kuruluşlu rüzgâr, Dünya İzciliğine uzun yıllar yön verecek, ISVG içinde kendiliğinden oluşan samimi kardeşlik ve güven ortamı uzun soluklu olacaktır. Çünkü ISVG’de, “Yaşam İçin Öğren” (Learn for Life) mottosu geçerli ve herkes izcilik gönüllüsü…

Yorumlar

Popüler Yayınlar