Kuruluş Dönemi Kapanırken

Değerli İzci Liderlerim,
Sevgili İzciler,
Bildiğiniz üzere, TİB, Türkiye’de Gerçek İzciliğe duyulan ihtiyaçla ve ülkemizde bu ihtiyacı giderecek başka bir kuruluş bulunmaması sebebiyle harekete geçen az sayıda izci liderinin Türkiye İzcilerini içine düştüğü karanlıktan çıkarma arzusu ile 2014'te kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Tabii ki, Türkiye İzciliği, TİB ile başlamadı. TİB, 1912’den 1923’e, 1923’ten 1955’e, 1955’ten 1980’e kadar aşamalar halinde gelen geleneksel Türk izciliğinin toplam birikimleri üzerine kurulmuş ulusal bir yapıdır. 1986’dan 2014’e değin ülkemizde, Milli Eğitim ile Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlıkları üzerinden, gerek tek ve gerekse iki ayrı koldan yapılan izcilik çalışmalarını da evrensel izcilik prensiplerini esas alarak değerlendiriyoruz. Yine, Dünya izciliğinin 110 yıllık evrensel izcilik birikimi, TİB’nin temelinde bulunmaktadır.
TİB, kuruluşundan bu yana, Türkiye genelinde, Atatürk İlke ve Devrimleri doğrultusunda, Atatürkçü, çağdaş, modern, inovatif düşünceye sahip, girişimci, izci lideri olarak sorumluluklarının bilincinde ve vizyonu evrensel izcilik olan her kesimden izci liderine açık olarak yapılanmış ve bu çizgisinden asla ödün vermemiştir. Yine aynı çizgide üyeler edinmiş, üniteler oluşturmuş ve izciliğin ilgilendiği her alanda faaliyet göstermiştir.
Üç senedir başkanlığım altında çalışan TİB Yönetim Kurulu, göreve gelmesinden kısa bir süre sonra, uluslararası izcilik organizasyonlarının tümüyle direkt ya da dolaylı olarak görüşmeler yapmıştır. Bu görüşmeler neticesinde TİB’nin “Gerçek İzcilik” talebine en uygun uluslararası yapı olan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü-UNESCO tarafından da tanınmış bir Dünya Organizasyonu konumundaki Dünya Bağımsız İzci Organizasyonu-WOIS’e, 2015 Şubat’ında aday üye olunmuştur. Bunun ardından, TİB, Nisan 2015’te, UNESCO tarafından Türkiye’de çocuk, genç ve yetişkinlerin bireysel ve sosyal gelişimine yönelik eğitimsel çalışmalarda bulunan bir sivil toplum kuruluşu olarak onanmış ve UNESCO’nun Türkiye’deki proje ortakları arasına alınmıştır. WOIS’in aday üyelerinden tamamlanmasını istediği yapısal değişiklikleri, aday üyeliğe kabulün üzerinden bir yıl dolmadan tamamlamış olan TİB Yönetimi, kurumlar arası uyum ve müzakere sürecini de başarıyla geçerek, TİB’nin asıl üyeliğe alınmasını sağlamıştır. Böylece Federasyonumuz, WOIS’in Avrupa Bölgesi içinde yer alarak, WOIS Dünya Genel Kurulunda seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur.
WOIS Dünya Yönetimi ile yürütülen olumlu görüşmeler neticesinde Mayıs 2017’de yapılan 2. WOIS Dünya Genel Kurulunda, 21 sandalyeli WOIS Dünya Yönetimi içinde, biri Merkez İcra Kurulunda olmak üzere 6 sandalyeye TİB üyeleri layık görülerek seçilmiş ve göreve başlamışlardır.
Hatırlatmakta fayda var: WOIS, WOSM ve WAGGGS gibi evrensel izcilikte söz sahibi kuruluşlar tarafından da bir Dünya Organizasyonu olarak kabul edilen uluslararası bir izcilik kuruluşudur. Bu sebeple, 6 Türk’ün WOIS’in Dünya Yönetiminde yer alması, Türkiye İzcilerinin bugüne kadar uluslararası alanda elde ettiği en büyük başarı olarak Türkiye İzcilik Tarihine geçmiştir. Ayrıca, bu başarı Dünya genelinde de ses getirmiş, çeşitli Dünya Organizasyonlarının önde gelen yetkilileri, WOIS Dünya Yönetimi içinde görev alan üyelerimizi çeşitli kanallardan iletişime geçerek kutlamış, başarı dileklerini iletmişlerdir.
Uzun bir süreden beri, başta TİB Yönetimi olmak üzere TİB’nin önde gelen üyeleri, TİB’nin, ülkemiz bütününde temsile yetkili olduğu WOIS’in izcilik anlayışını yansıtan çeşitli paylaşımlar yapıyor ve TİB’nin Türkiye İzciliğine getirdiği yenilikleri dilimiz döndüğünce anlatıyor, anlatmaya çalışıyoruz. TİB Yönetimi, bu çabayla, güncel evrensel izcilik değerlerini, bağımsız ve sivil Dünya izciliğini ülkemizde de tüm hatlarıyla oturtmaya, benimsetmeye ve uygulamaya çalışmıştır.
Sadece anlatmakla kalmadık; üye derneklerimizle birlikte birçok örnek faaliyete imza attık. Yurt genelinde çeşitli belediyelerle, özel ve tüzel kuruluşlarla ortak projelerde işbirliği yaptık. Birçoğu Türkiye İzciliği için yenilenme, ilk olma özelliğindeki bu faaliyetlerimiz neticesinde; 2015’te 600 civarında olan federasyonumuzun nüfusu, 2016’da 5.423’e ulaşmıştır. Yine sosyal medya üzerinden peş peşe yaptığımız birbirinden farklı faaliyetlerimizi ispatlayan görsel ağırlıklı haberler, tüm İzcilik Camiasında önce şaşkınlık ve sonra da takdirle karşılanmıştır.
Evet! TİB ölmek üzere olan Türkiye İzciliğine âdeta bir hayat öpücüğü olmuş ve Türkiye İzcilerini yeniden diriltmiş, yolunu aydınlatmıştır. Bu gün TİB bünyesinde tam 5.649 izciyiz ve gönülden gelen bir sadakatle evrensel izci kardeşliğine bağlıyız.
TİB Yönetim Kurulu, geçtiğimiz üç yıl içinde, Türkiye İzcilerinin en çok ihtiyaç duyduğu genç ve dinamik kadroları oluşturmuş ve bu kadroların azimli çalışmalarıyla kurumsal kimliğini kazanmayı, Türkiye İzciliğinde farkındalık yaratmayı başarmıştır. Çeşitli eğitimlerle genç insanları sürekli olarak İzciliğe kanalize eden Yönetimimiz, bunda da son derece başarılı olmuş ve 150 civarında ufku ve dimağı açık, pırıl pırıl parlayan, eğitimli ve kalifiye genç insanı izci lideri olarak Türkiye İzcilerine kazandırmıştır. TİB’liler olarak, İzciliğin her zaman ve her koşulda çocuk ve gençlerle birlikte yapılacak eğitimsel bir gençlik faaliyeti olduğunun bilincindeyiz. Ancak, izcilerimizi yetiştirecek, ünitelerimizi kuracak ve besleyecek olan izci liderlerimizi eğitmeyi ve onları Dünya İzciliği içinde en üst seviyelerde yer edinecek şekilde yönlendirmeyi de ihmal etmedik. Nitelikli interaktif liderlik eğitimlerini görev süremiz boyunca birincil ödevimiz olarak gördük.
Son üç yıl içinde yurdumuzun çeşitli illerinde, İzci Liderlerimiz ve İzcilik Gönüllülerimiz için, İki Tahta İşareti, İleri Liderlik ve Temel Liderlik gibi terfi eğitimleri ile Melek İzcilik (Engelli İzciliği) ve İlk Yardım gibi izcilik açısından hayati anlam taşıyan konularda Uzmanlık Eğitimleri açtık. Kimi liderlerimiz yurt içinde ve yurt dışında uluslararası farklı kuruluşlar tarafından açılan veya desteklenen seminerlere katıldılar, çeşitli projelerde görev aldılar. TİB Yönetimi olarak, İzci Lideri Kadromuzu geliştirmenin yanı sıra liderlerimizin bireysel ve sosyal gelişimlerine de katkı vermeye çalıştık, daima destekledik, geleceğe yönelik yeni projeler geliştirdik. Yeri geldi, bir eğitimden elde ettiğimiz tüm geliri, yine oradaki genç liderlerimizin eğitimi için sarf ettik. Yeri geldi sponsorlarımızdan sağladığımız yardımlarla türlü türlü faaliyetler düzenledik. Yeri geldi, imkânı olan büyüklerimizden maddi-manevi destekler aldık...
İzcilerimiz için de derneklerimiz bünyesinde birçok Aşama Eğitimleri açıldı. Böylece Türkiye İzciliğinde yıllardır âtıl bırakılan İzciliğin temel taşı olan Aşama ve Terfi Sistemini hayata geçirdik. Ve bunların tümünü üç yıllık bir yönetim dönemine sığdırdık. TİB Organları, Kurulları ve Üyeleri olarak hep birlikte omuz omuza yılmadan çalıştık, emek verdik ve tüm Türkiye İzcileri için başardık...
İşte gencecik İzci Liderlerimiz! Bugün uluslararası gençlik kuruluşlarının ulusal yönetimlerinde görev yapıyorlar!
İşte bir ağabeyimiz! WOIS Dünya Merkez İcra Kurulunda!
İşte bir başka büyüğümüz! WOIS Dünya Onur Kurulunda!
İşte dört kardeşimiz! Dünya Komitesi İhtisas Komiserliklerinde!
İşte iki tecrübeli liderimiz WOIS Avrupa ve Arap Bölgesi Koordinasyon Komiserliklerinde!
İşte katıldığımız son TTT’den sonra Uluslararası İzci Lideri Eğitimcisi olarak atanan beş yeni Liderimiz!
İşte aktif-dinamik ve işinin ehli onlarca ünite sorumlusu liderimiz!
İşte cıvıl cıvıl neşeli, kolları renk renk aşama armalarıyla bezenmiş her basamaktan yüzlerce ünite izcimiz!
Henüz üç yaşında bir sivil toplum kuruluşu olmasına rağmen TİB, bugün Dünya İzciliğinde Türkiye'nin yüz akı konumundadır. Bununla övünüyor, tüm yurt izcileri adına gurur duyuyoruz...
Ne mutlu bize ki, görev dönemimiz içinde bunlara vesile olma imkânı bulduk. Yönetim Kurulumuza üç yıldır destek veren, çalışmalarda emeğini esirgemeyen, üzerimizde hakkı bulunan herkese teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyorum.
Üstlendiğimiz görevi layıkıyla yapmanın verdiği huzur ve mutlulukla, bugün görevimizi, yeni seçilecek olan Federasyon Organ ve Kurullarına devrediyoruz. Yeni organ ve kurullarda görev alacak tüm kardeşlerimize her yönden elimizden gelen en iyi, en üst seviyede her zaman destek vermeye hazırız.
Biz Birlikte İzciyiz! Her yaş ve aşamadaki TİB İzcilerinin yegâne amacı, Türkiye İzcilerinin bayrağını Dünya İzciliği içinde zirveden zirveye taşımak ve "Sadece İzcilik" yapmaktır… DAİMA!
Orhan TAYMAZ
TİB Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar

Popüler Yayınlar