DÜNYA İZCİLİĞİ GENÇLERİN ELİNDE

Sarah Rita Kattan

2 saat kadar önce, WOSM'un 42. Dünya Kongresinde, yeni Dünya İzcilik Komitesi oylandı ve seçildi. Bilirsiniz, izcilikte kaybeden yoktur. Seçilenler bayrağı bir dönem için devralmıştır. Bayrağı devredecekleri güne kadar her birine yeni görevlerinde başarılar dilerim.

***

Sarah Rita Kattan, Beyrut'ta yaşayan Lübnanlı bir izci lideri, Dünya İzcilik Hareketi Organizasyonu'nun (WOSM) Dünya İzci Komitesi'nde 4 yıldır görev yapmaktaydı. Komitenin yeni dönem seçimlerine yeniden aday oldu ve tekrar seçildi, zira kardeşimiz Beyrut Amerikan Üniversitesi ve Milano Politeknik mezunu genç bir mimar; ilk olarak 2011'de Gençlik Danışmanı olarak seçildiği WOSM'da bir dönem önce de Dünya Komitesi Üyeliği'ne seçildi ve izcilikte üstlendiği görevleri -uzaktan gözlemlediğim şekliyle- başarıyla yaptı.

Sarah'ı ve WOSM'un Dünya İzci Komitesine seçilen diğer üyeleri görünce, WOSM'un yönetim kademelerine 30 yıldır neden bir Türkiye İzcisinin aday dahi olmadığı sorusu ister istemez aklıma geliyor. Tabii bu soruyu, WOSM'u Türkiye'de temsil eden yapının yöneticilerine sormak lazım.

Bakın Sarah Rita Kattan, henüz 30 yaşında dahi olmamasına rağmen, "4 Tahta İşareti" taşıyor ve oysa bu kardeşimizin izcilik geçmişi -olsun olsun- en fazla 20 yıldır. Onun da yarısı, sanırım ünite izcisi olarak geçmiştir. Daha 30'una varmadan "4 Tahta İşareti" taşımaya hak kazanabiliyor Dünya izcileri. Türkiye İzciliğinde ise, bırakın "4 Tahta İşareti" taşımayı, 30 yaşın altında "İki Tahta Nişanı" alabilen izci lideri nadirdir.

"Bizde neden böyledir?" diye sormayacağım, zira nedenini 30-50 yaş arasında olan her aktif izci lideri az-çok yaşayarak veya gözlemleyerek öğrenmiştir. İçlerinde bilmeyenler varsa, -ki hiç sanmam- bilenler bilmeyenlere anlatsın lütfen. Ben daha bunun sebeplerini uzun uzun anlatmak istemem, yıllardır anlatmaktan daral geldi zaar. Üstelik her anlattığımda benden şikâyetçi oluyorlar, bir de gidip savcılıkta anlatmak zorunda kalıyorum ki çok şükür savcılar eğriyi doğruyu ayıracak izana sahip insanlar.

***

                          
                                              WOSM 42. Dünya Kongresinde seçilen Dünya İzci Komitesi

Son söz olarak diyeceğim şu: Yurt ve Dünya İzciliği genç, aktif, dinamik, çağdaş, teknolojiyi takip eden yöneticilerle ilerler. 60 yaş üzerindeki izci ağabey ve ablalarım ise 30-40 yıl içinde izcilikte edindikleri ve iyice olgunlaşmış olan engin deneyimleriyle lütfen düzenli olarak izci ünitesi çalıştırmayı denesinler ya da düzenli ünite çalıştıran bir genç lidere, onun liderlik yeteneklerine güvenerek ve ünitenin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde yardımcı olsunlar.

Bırakalım da, Dünya İzciliğinin genelinde olduğu gibi Türk İzciliğini de artık genç nesiller yönetsin...

***

Bu sözlerim benim için de geçerlidir...

Yeri her geldiğinde demişimdir: "İzcilikte üst üste iki dönem başkanlık yapmak yeterlidir; yeni nesillere, genç kardeşlerimize seçme ve seçilme şansı vermek lazım."

Bu nedenle ekim ayında yapılacak Olağan Genel Kurul'da TİB Genel Başkanlığına yeniden aday olmayacağım. Çok şükür TİB'nin yöneticiliğine layık, pırıl pırıl aydınlık, nice genç ve vizyoner kardeşimiz var. Umarım ana tüzükte yazmayan, "üst üste en fazla iki dönem başkanlık yapmak", TİB'nin gelecekteki başkanları için de bir içtihat oluşturur. Hatta ana tüzüğe de eklense ne güzel olur!

"İleri, daima ileri!"

Yorumlar

Popüler Yayınlar