COVID-19 ve İZCİLİK


Ünite Sorumlu Liderlerinin ve TİB Bağlısı Derneklerin Dikkatine,

Covid-19 pandemi ile mücadele kapsamında, 2020-2021 Koza İzcilik Dönemi içinde yapılacak her türlü izcilik saha faaliyetinde mevcut talimatlara ek olarak aşağıdaki önlemlerin de alınması gerekmektedir.

Buna göre;

(Her türlü saha faaliyetinde)
1-     İzci liderleri, izcilik gönüllüleri ve izcilerin toplam sayısı 30 kişiyi geçmeyecektir.
2- Covid-19 tanısı konulmuş ve karantina dönemi bitmemiş ailelerin bireyleri faaliyete katılamaz.
3- Faaliyete katılacak izci lideri, izcilik gönüllüsü, izci ve uzun süre hizmet alınacak (şoför, muavin, aşçı vb.) personelin HES kodu almaları ve faaliyet sorumlusuna kodu vermesi zorunludur.
4- HES kodu tarama sonucu olumsuz çıkanlar faaliyete katılamaz.
5- İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın pandemi sürecinde aldığı ve alacağı her karara harfiyen uyulacaktır.
6- Faaliyetin yapılacağı mahallin İl ve İlçe Hıfzısıhha Kurullarının aldığı ve alacağı her karara harfiyen uyulacaktır.
7- Faaliyetin bütününden sorumlu izci lideri; izci lideri, izcilik gönüllüsü ve izci başına her gün 3 adet maske dağıtımı yapılmasını sağlamakla yükümlüdür.
8- Faaliyetin bütününden sorumlu izci lideri; faaliyete katılacak herkese yeterinden daha fazla dezenfektan, kolonya, çamaşır suyu, sabun, deterjan gibi sarf malzemelerini ve bu malzemelerin gerektiği şekilde kullanılmasını sağlamakla yükümlüdür.
9- Alışveriş merkezlerinde ve diğer insan kalabalığı bulunan yerlerde, açık havada dahi olsa halka açık izcilik tanıtım standları kurulmayacaktır.
10- Başka kişi ve kuruluşlar tarafından organize edilen festival, kamp, tören, sergi gibi etkinliklere toplu katılım sağlanmayacaktır.
11- Sinema, tiyatro, konser vb. izleme faaliyetlerine katılımlar “yeni sosyal hayat düzenlemelerine uygun ise” yapılacaktır.
12- Kişiler arası temas gerektiren sportif faaliyetlerden, oyunlardan her ortamda uzak durulacaktır. Oyunlar, sadece aynı öbek/oba/ekip üyeleri arasında oynanabilir.
13- Yapılacak ilk faaliyet öncesinde “yeni sosyal hayat düzeni”ne uygun şekilde hazırlanmış “veli muvaffakatnamesi” alınmalıdır.
14- Yapılacak faaliyetler açık havada, insan kalabalığı olmayan hijyenik ortamlarda yapılmalıdır.
15- Faaliyet alanları en düşük seviyede Covid-19 bulaş riski olan alanlardan seçilmelidir.

(Ulaşımlarda)
16- Toplu taşıma araçları kullanılmayacaktır.
17- Ulaşım araçlarında sürücü ve görevlilerin HES kodu taraması yapılacaktır.
18- Hijyen ve ulaşım kurallarına uymayan araçlarla yolculuk sürdürülmeyecek, gerekli önlemler derhal alınacaktır.
19- Araç görevlileri dahil araçta bulunan herkes yolculuk ve ihtiyaç molalarında burun ve ağız tam kapalı olacak şekilde maske takacaktır.
20- Araç içinde kapalı sistem klima kullanılmayacak, mutlaka dışarıdan temiz hava girişi sağlanacaktır.
21- Ulaşımlar esnasında, zorunlu haller dışında mola verilmeyecektir.
22- İhtiyaç molalarında kalabalık olmayan tesisler kullanılacaktır.
23- Molalar en kısa sürede bitirilecektir.
24- İhtiyaç molaları esnasında yetişkin liderler tarafından, izcilerin kullanacağı alanların hijyenik olup olmadığı önden titizlikle kontrol edilecek, gerekirse temizlik yapılacak, ek önlem alınacak ve hijyenden emin olduktan sonra izciler araçtan indirilecektir.
25- Molalar yeme-içme eylemleri için tercih edilmemelidir.
26- Gidişlerde yeme-içme ihtiyaçları araç içinde bireysel olarak yapılacaktır. Bu konuda yeterli tedarik sağlamaları için izci velilerine faaliyet öncesinde mutlaka bilgi verilmelidir.
27-  Dönüşlerde yeme-içme ihtiyaçları araç içinde yine bireysel olarak yapılacaktır. Dönüş öncesinde yetişkin izciler tarafından hazırlanan yiyecekler izcilere dağıtılacaktır.
(Gezi, piknik, doğa yürüyüşü, gözlem vb. günübirlik faaliyetlerde)
28- Her türlü kalabalık ortama girmekten önemle uzak durulacaktır.
29- Yürüyüş ve intikaller izci yürüyüş düzeninde yapılacaktır.
30- İzciler arasında 3 adım mesafe olacaktır.
31- 
Maske takmasına engel sağlık problemini gösterir sağlık raporu bulunanlar dışında herkes burun ve ağız tam kapalı olacak şekilde maske takacaktır.
32- Öğünlerde tüketilecek yiyecek ve içecekler, faaliyet öncesinde ya da sırasında yetişkin izcilerce hazırlanacak ve izcilere dağıtılacaktır. Dışarıdan hizmet alımı yapılmayacaktır.
(Kamplarda)
33- Kamplar çadırlı olarak yapılacak, tesisli kamp yapılmayacaktır.
34- Kamplara dışarıdan hiçbir şekilde ziyaretçi kabul edilmeyecektir. Buna veliler ve kamp mahallindeki yerel idareciler de dahildir.
35- Acil yardım durumları haricinde (sağlık ve güvenlik personeli dışında) kamp alanına hiçbir yabancı giriş yapamaz.
36- Başkalarının dikkatini/merakını çekmemek için kamp mahalli gözlerden uzak olacak şekilde seçilmelidir.
37- Kamplarda -aynı evde yaşayanlar haricinde- çadırlarda tek tek kalınacaktır.
38- Her izci kendi çadırını kendi kuracak ve toplayacaktır. Dışarıdan yardım alınmayacaktır.
39- Her izci kendi mat ve uyku tulumuna sahip olmak ve beraberinde getirmek zorundadır. Başkalarından emanet alınan mat, uyku tulumu, yastık vs. kullanılması risklidir.
40- Her gün saat 10.00 ve 20.00’de kamp alanındaki herkesin vücut ateşi ölçülecektir.
41- Ünite ilkyardım çantalarına 2 adet “ateşölçer” dahil edilecek, doğru çalışıp çalışmadıkları kamp öncesinde test edilecektir. Elektronik ateşölçerler için mutlaka yeterden fazla miktarda yedek batarya bulundurulacaktır.
42- Önceden belirlenen ve onaylanan kamp süresi uzatılamaz, ancak başlamış bir kampta sağlık, hijyen, çevre, güvenlik vb. beklenmedik bir sorunla karşılaşıldığında; kamp süresi, izci velilerine bilgi verilerek kısa tutulabilir. Bu durum “Faaliyet Sonuç Raporu”nda gerekçeleri ile bildirilir.
43- Kamp düzeni oba düzenine göre oluşturulacak, öbek/oba/ekip çadırları arasın 2 metre fiziki mesafe olması sağlanacaktır. Diğer öbek/oba/ekiplere ait çadırlarla arasında en az 5 metre fiziki mesafe olacaktır.
44- Öbekbaşı/obabaşı/ekipbaşılar kendi bölgelerinin sınırlarını belirleyecek ve birimlerine öbek/oba/ekip sınırların görünmesini sağlayacak tesis çalışmaları yaptıracaktır.
45- Hiçbir izci başka bir obanın sınırlarına girmeyecektir.
46- Kamplarda her öbek/oba/ekibe bir yetişkin izci refakat edecektir. Refakatçi (yetişkin izci) mecburiyetler dışında birimlerin karar ve faaliyetine müdahale etmeyecektir. Refakatçi izcilerin pandemi koşullarına uyup uymadıklarını gözlemleyecek, gerektiğinde uyaracak ve kendisi de tutum ve davranışlarıyla izcilere örnek olacaktır.
47- Kamplarda görevlendirilen günlük nöbetçi obanın görevleri mümkün olduğunca hafifletilecektir.
48- Her öbek/oba/ekibin lavabo, tuvalet ve duş alanı ayrı olacak sabah teftişlerine bu alanlar da dahil edilecektir.
49- Kamplarda dışarıdan hazır yemek temin edilmeyecektir.
50- Kahvaltı ve akşam yemekleri öbek/oba/ekip olarak, diğer öbek/oba/ekiplerle fiziki mesafe gözetilerek yenilecektir.
51- Kahvaltı ve akşam yemekleri mutlaka kamp alanında yetişkin izciler tarafından maskeli ve eldivenli olarak hazırlanacak, pişirilecek ve dağıtılacaktır.
52- Yemek dağıtım işleri, 2020-2021 Koza İzcilik Yılında mümkün olduğunca yetişkin izciler tarafından fiziksel mesafe kuralları gözetilerek yapılacaktır.
53- Öğle yemekleri öbek/oba/ekip üyeleri tarafından hazırlanacak/pişirilecek ve öbek/oba/ekip alanı içinde yenilecektir.
54- Öbek/oba/ekip üyeleri sadece kendi yanlarında getirdikleri tabak, çatal, bıçak, bardak, termos, matara vb. aletleri kullanabilir.
55- Öbek/oba/ekip üyeleri kendi bulaşıklarını yetişkin refakatçi eşliğinde yine kendileri yıkayacaktır.
56- Öbek/oba/ekiplerin kendi alanlarının temizlik ve hijyen koşullarına uygunluğu refakatçi yetişkin izcinin sorumluluğundadır.
57- Refakatçi yetişkin izci; kesme, delme, kazma, kırma gibi eylemleri yapmalarında öbek/oba/ekip üyelerine yardımcı olur. Ancak işin tamamını yapmamalıdır.
58- Öbek/oba/ekip alanı dışına çıkıldığında maske takmak zorunludur.
59- İstasyon eğitimleri öbek/oba/ekibe özel olarak verilecek, yapılan her istasyon faaliyeti sonrasında eğitim alanı, tüm malzeme ve donanım istasyon sorumlusu yetişkin izci tarafından temizlenecek ve bir sonraki eğitim için titizlikle hazırlanacaktır.
60- Gece nöbetleri yetişkin izciler tarafından tutulacak, her saat başı uyuyan izciler kontrol edilecek, şüpheli hallerde ateş ölçümü yapılacak ve gerekli önlemler alınacaktır.
61- Ateşi 38 derece ve üstünde olan izci öbek/oba/ekibinden -kamp ortamını paniğe vermeden- derhal izole edilecek ve en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilecektir.
62- Sevk esnasında ambulans hizmeti kullanılacak ise; paniğe mahal vermemek için kamp alanı yakınına ambulans çağrılmayacak, ambulansla kamp alanından uzak bir alanda buluşma sağlanacaktır.
63- Sevk ve sağlık kontrolleri sırasında izci asla yalnız bırakılmayacak ve ünite sorumlu izci lideri refakat edecektir.
64- Sağlık kuruluşuna sevk edilen izcinin velisi, sadece kesin teşhis sonuçlarına göre bilgilendirilecektir. Paniğe sebep olmamak için sevk anında veliye bilgi verilmeyecek, kesin doktor kararı öğrenildikten sonra, doktor tavsiyesi doğrultusunda veliye gereken bilgilendirme yapılacak, veli ve doktorun/sağlık kuruluşunun doğrudan irtibat kurması sağlanacaktır.
65- Kamp alanı dışında yapılacak faaliyetlerin mümkün olduğunca azaltılması tavsiye niteliğindedir.
66- Toplu ateş gecesi gösterisi sadece bir defa yapılacaktır.
67- Ateş Valsi, Veda Valsi gibi fiziksel temas gerektiren faaliyetlerde sadece aynı öbek/oba/ekip üyeleri birbiriyle temas edecek diğer öbek/oba/ekiplerle aralarında 1,5 metre fiziki mesafe olacaktır.
68- Ateş gecelerine izci dahi olsa dışarıdan misafir kabul edilmeyecektir.
69- Ateş gecelerinin her anında maske takmak zorunludur.
70- Ateş gecelerinde farklı öbek/oba/ekip izcileri arasında fiziksel temas sağlanmaması ve fiziksel mesafeye dikkat edilmesi esastır.
(Diğer faaliyetlerde)
71- El becerilerini geliştirmeyi amaçlayan, resim, tasarım, elişi, müzik, düğümler, tesisler vb. aşama eğitimlerinde her izciye özel araç-gereç ve sarf malzemesi sağlanmalıdır.
72- İzcilerin çalışmalarda kullandıkları kırtasiye malzemelerini ve sarf malzemelerini bireysel olarak temin etmesi gerekmektedir.
73- Beceri çalışmalarında eksik malzemeler diğer izcilerden alınıp verilemez.
74- Gözlem faaliyetlerinde kullanılan dürbün, mikroskop gibi aletler elden ele yapılmadan önce dezenfekte edilmelidir.
75- Çalgı aletleri dikkatle dezenfekte edilerek kullanılmalıdır.
76- Üflemeli çalgı aletleri dezenfekte edilse dahi sahibinden başkası tarafından kullanılamaz.
77- Deniz faaliyetlerinde de fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına uygun davranılmalı, her türlü fiziksel temastan ve özellikle yabancıların bulunduğu alanlardan uzak durulmalıdır.
78- Toplu deniz taşıma araçlarıyla yapılacak gezi ve nakillerde eldiven takılması zorunludur.

(Melek İzcilikte)
79- Her melek izci aynı evde birlikte yaşadığı bir yetişkin refakatçi ile faaliyetlere katılacak ve refakatçisiyle aynı çadırda konaklayacaktır.
80- Melek izci refakatçısı her türlü faaliyette, melek izciye refakat ederek bireysel ve hijyenik tüm ihtiyaçlarını kolaylaştıracaktır.

Sağlıklı bir İzcilik Yılı geçirilmesini dileriz.

Biz Birlikte İzciyiz... DAİMA!

Yorumlar

Popüler Yayınlar